Barınma Merkezi İlkokulu'nda eğitim gören özel gereksinimli bireylerin tanılama süreci: Sınıf öğretmeni ve RAM personeli görüşleri
The diagnostic process of students with special needs in a refugee camp elementary school: Opinions of elementary teachers and Guidance and Research Center specialists
- Tez No: 742614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN GÜNER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli göçmen özel gereksinimli birey, Eğitsel değerlendirme ve tanılama, Geçici barınma merkezi, Rehberlik ve araştırma merkezi, Syrian migrant with special needs, Educational assessment and diagnosis Temporary accommodation center, Guidance and research center
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı barınma merkezi ilkokulunda öğrenim gören göçmen özel gereksinimli bireylerin eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecine ilişkin sınıf öğretmeni ve RAM personeli görüşlerini derinlemesine incelemektir. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan durum çalışması yaklaşımıyla desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcıları bir barınma merkezi ilkokulunda Suriyeli göçmen özel gereksinimli bireylerle çalışan 10 sınıf öğretmeni ve göçmen özel gereksinimli öğrencilerin ayrıntılı değerlendirmelerinin yapıldığı Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde görev yapan 10 RAM personelinden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler betimsel analiz yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin verileri analizi sonucunda 10 tema ve 55 alt temaya, RAM personelinin analizi sonucunda 11 tema ve 55 alt temaya ulaşılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları Suriyeli özel gereksinimli öğrencilerle çalışan sınıf öğretmenlerinin ve RAM personelinin eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecine ilişkin çeşitli deneyimlere sahip olduklarını göstermektedir. Sınıf öğretmenleri, öğrencilerin karşılaştığı güçlükleri iletişim, kültür farklılığı ve kamp içindeki sınırlılıklar şeklinde açıklamışlardır. Öğretmenler iletişim problemlerini, öğrencilerle iletişim kurma sürecinde sözel olmayan iletişim yöntemlerini kullanarak çözmeye çalıştıklarını ifade etmişlerdir. Öğrencileri RAM'a yönlendirme sürecinde kendilerini yeterli hissetmediklerini ve süreçte pasif rol aldıklarını ifade eden sınıf öğretmenleri RAM'daki değerlendirme ve tanılama süreci hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını da belirtmişlerdir. Ayrıca öğrencilere konulan tanıların öğrenci hayatına pozitif yönlü katkı vereceğini düşündüklerini de ifade etmişlerdir. RAM personeli ise göçmen öğrencileri değerlendirmenin Türk öğrencileri değerlendirmekten daha zor olduğunu, değerlendirme araç ve formlarının bu konuda yetersiz olduğunu ifade etmişlerdir. Değerlendirme sürecinde karşılaşılan güçlükleri ana dil problemi, uygun olmayan değerlendirme aracı, aile ve değerlendiren testörün yetersizliği şeklinde ifade etmişlerdir. Son olarak RAM personeli öğrenciye verilen tanının öğrenci hayatına olumlu katkı sağladığını belirtmişlerdir. Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak sınıf öğretmenleri ve RAM personelinin göçmen öğrencilerin değerlendirme ve tanılama sürecine ilişkin farklı görüşlere sahip oldukları, sınıf öğretmenlerinin değerlendirme ve tanılama sürecinde pasif kaldığı, RAM personelinin ise bu süreçte çeşitli nedenlerden dolayı zorlandıkları belirlenmiştir. Ayrıca göçmen öğrencilerin değerlendirme ve tanılama sürecinin, Türk öğrencilerden birkaç noktada farklılaştığı görülmüştür. Farklılaşan noktalara gerekli destek birimleri sağlanmasının değerlendirme ve tanılama sürecini kolaylaştıracağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın sonuç ve önerileri incelenerek Suriyeli göçmen öğrencilerin eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecine ilişkin eksiklerin giderilmesi için çeşitli alanlarda hizmet içi eğitimlere gereksinim duyulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine in-depth the views of grade teachers and Guidance and Research Center (GRC) staff of work with Syrian migrant special needs students about the assessment and diagnosis process. Method: The research was designed with a case study approach, one of the qualitative research approaches. Participants of the study consist of 10-grade teachers and 10 GRC staff of work with Syrian migrant special needs students. Within the scope of the research, a semi-structured interview technique was conducted with the participants. The data were analyzed using a descriptive analysis approach. As a result of the data analysis of the grade teachers, 10 themes and 55 sub-themes were reached, and as a result of the analysis of the GRC staff, 11 themes and 55 sub-themes were reached. Results: The study's findings showed that grade teachers and GRC staff with Syrian migrant special needs students had various experiences during the educational evaluation and diagnosis process. Classroom teachers explained the difficulties faced by students as communication, cultural difference, and limitations within the camp. The teachers stated that they tried to solve communication problems by using non-verbal communication methods in communicating with students. Grade teachers stated that they did not feel enough in the process of directing students to GRC, and they took a passive role in the process. The teachers stated that they did not know about the evaluation and diagnosis process of GRC staff. They stated that they thought the diagnoses given in parallel with their thoughts would contribute positively to the student's life. GRC staff stated that it is more challenging to evaluate immigrant students than Turkish students and that the assessment tools and forms are insufficient. They expressed the difficulties encountered in the evaluation process as mother tongue problem, inappropriate assessment toll, and the inadequacy of the family and the assessing tester. Finally, GRC staff stated that they thought the diagnosis given to the student contributed positively to the student's life. Conclusion and Suggestions: As a result, it is seen that grade teachers and GRC staff have different views on the evaluation and diagnosis process; teachers took a passive role in the evaluation and diagnosis process, ıt was determined that GRC staff had difficulties in this process due to various reasons. In addition, it was observed that the evaluation and diagnosis process of immigrant students differed from Turkish students on several points. It is thought that establishing the necessary support units at different points will facilitate the evaluation and diagnosis process. By examining the results and recommendations of this research, it is recommended to eliminate the deficiencies regarding the educational evaluation and identification process of Syrian immigrant students.