UFRS'ye göre 18 gelecek aylara ait giderler ve gelir tahakkukları hesap grubunun bir firmanın piyasa değerine olan etkisi
The effectiveness of 18 expenses and income accounts of the account group to the company's market value according to IFRS
  1. Tez No: 711709
  2. Yazar: NECMİYE AVANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye finansal raporlama standartları, gelecek aylara ait giderler ve gelir tahakkukları hesap grubu, piyasa değeri. 2020, 75 sayfa, Turkey financial reporting standards, account group of expenses for the future month and income accounts, market value. 2020, 75 page
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Türkiye, küreselleşme ile birlikte ekonomik olarak dünya ülkeleri arasında önemli bir yer edinmiştir. Ulusal ve uluslararası yatırımcılar, Türkiye'deki halka açık şirketlerin finansal durumunu Borsa İstanbul (BİST)'dan yakından takip etmektedirler. Günümüzde artık finansal tablolarını uluslararası standartlara göre hazırlayan firmalar tercih edilir hale gelmiştir. Finansal tablolar, şirketin belli bir dönemdeki finansal durumunun gözler önüne serilmesini sağlamaktadır. Yatırımcılar, kredi açıcılar ve şirket sahipleri, şirketleri sektörel anlamda karşılaştırabilmek için aynı standartlardaki verilere ihtiyaç duymaktadır. Bu da uluslararası finansal raporlama standartlarının tüm ülkeler bazında uygulanmasını gerekli kılmıştır. Şirketler, finansal ve anlık durumunu gösteren finansal tablolarını uluslararası standartlara uygun şekilde düzenleyerek yatırımcı ve kredi açıcıların güvenilir, anlaşılır ve karşılaştırılabilir şirket bilgilerine ulaşması sağlanmıştır. Çalışmada;“Bir firmanın UFRS'ye göre Gelecek Aylara Ait Giderler ve Gelir Tahakkukları Hesap Grubunun firmanın piyasa değeri üzerindeki etkisinin araştırılması”amaçlanmıştır. Çalışmada araştırmanın örneklemini de oluşturan şirketlerin 7 yılı kapsayan hisse senetleri ile gelecek aylara ait giderleri arasındaki ilişki ayrı ayrı grafikler şeklinde oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. BIST'te yer alan imalat sanayi firmalarının hisse senetlerine gelecek aylara ait giderler değişkeninin etkisi araştırılmıştır. Yapılan analiz sonucunda değişkenlerin grafik üzerinde lineer olarak karşılaştırması yapılarak ilgili değerlendirmeler ile ilgili ifadeleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey has an important place among the countries of the world with economic globalization. National and international investors have followed closely the financial condition of public companies in Turkey via Istanbul Stock Exchange (BIST). Nowadays, companies preparing their financial statements according to international standards have become preferable. Financial statements enable the company to reveal its financial position in a certain period. Investors, borrowers and company owners need the same standards of data to compare companies in the industry. This necessitated the application of international financial reporting standards on all countries basis. The companies provided investors and credit openers to access reliable, understandable and comparable company information by arranging the financial statements showing their financial and instant status in accordance with the international standards. Study;“A company IFRS Expense and Deferred Income domination months according to UK manufacturers of account group to investigate the effect on the market value”is intended. In the study , the relationship between the stocks covering the 7 years and the expenses of the next months of the companies , which constitute the samples of the research , were created and interpreted separately in the form of graphs. The effects of the variable of expenses for the coming months to the stocks of the manufacturing industry companies in BIST were investigated. As a result of the analysis, the variables were linearly compared on the graph and evaluated by considering the if expressions related to the relevant evaluations.