Diyabetik hastalarda hemogram kökenli inflamatuvar parametrelerin kırılganlık ölçekleriyle ilişkisi
Relationship of hemogram derived inflammatory parameters with frailty scales in patients with diabetes mellitus
- Tez No: 711713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA TASLAMACIOĞLU DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tilburg, Frail, Tip 2 Diyabetes Mellitus, Kırılganlık, Hemogram, Inflamasyon, Tilburg, Frail, Type 2 Diabetes Mellitus, Frailty, Hemogram, Inflammation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: Kırılganlık yaşlı nüfusun önemli sorunlarından biridir. Hastanın fiziksel ve psikolojik durumu, sosyodemografik özellikleri, kronik hastalıkları ve bunların komplikasyonları kırılganlığı etkiler. Kırılganlık sendromunun patofizyolojisinde hücresel yaşlanma ve yaşlanmanın neden olduğu inflamatuvar süreçler önemli yer tutmaktadır. Tip 2 diyabet (T2DM) de inflamasyona neden olan kronik bir hastalıktır. Bu çalışmada yaşlı T2DM hastalarında Tilburg ve Frail ölçeklerine göre kırılganlığın; hemogramdaki inflamatuvar parametreler ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç-Yöntem: Çalışmamıza Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine Haziran - Kasım 2021 tarihleri arasında başvuran 65 yaş üzeri, T2DM tanılı hastalar akındı. Hastaların sosyodemografik özellikleri, laboratuvar parametreleri ve antropometrik ölçümleri kaydedildi. Tilburg ve Frail kırılganlık ölçekleri kullanılarak hastaların kırılganlıkları belirlendi. Kırılgan ve kırılgan olmayan gruplar arasında çalışma parametreleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza 64 hastayı dahil ettik. 65 yaş üstü T2DM hastalarında yaşın artması Tilburg kırılganlık ölçeğine (TKÖ) göre kırılganlığı arttırıyordu (p=0.001). TKÖ'ye göre bekarlar evlilere göre anlamlı derecede daha kırılgandı (p=0.007). TKÖ'ye göre diyabetik nöropatinin varlığı kırılganlıkla anlamlı ölçüde ilişkiliydi (p=0.04). TKÖ'ye göre kırılgan olan hastaların laboratuvar tetkiklerinde hemogram parametrelerinden PDW (p=0.03) ve PLR (p=0.03) değeri anlamlı olarak daha düşük bulundu. Frail kırılganlık ölçeğine (FKÖ) göre ise kırılgan olan hastaların PDW (p=0.007) ve MPV (p=0.005) değeri anlamlı olarak daha düşük bulundu. Hastaların MPV değerleri (r=-0.254, p=0.04) Frail skoru ile negatif korelasyon gösteriyordu. Hastaların her iki ölçeğe göre diğer demografik, antropometrik ve laboratuvar ölçümlerinde kırılgan olan ve olmayanlar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (hepsi için p>0.05). PDW 11.8 cut off değeri altında %60 sensitivite ve %61 spesifite ile, PLR 145.6 cut off değeri altında %65 sensitivite ve %59 spesifite ile TKÖ'ye göre kırılganlığı gösteriyordu. PDW 11.6 cut off değeri altında %65 sensitivite ve %67 spesifite ile, MPV 10.2 cut off değeri altında %65 sensitivite ve %67 spesifite ile FKÖ'ye göre kırılganlığı gösteriyordu. Sonuç: T2DM ve yaşlanma vücutta inflamasyonu tetikleyen hadiselerdir. İnflamasyonun derecesi hastaların kırılgan olup olmamasında belirleyici bir etkendir. TKÖ'ye göre kırılganlarda PDW ve PLR'nin düşük olması, FKÖ'ye göre kırılganlarda PDW ve MPV'nin düşük olması ayrıca MPV düşüşüyle Frail skorundaki artışın anlamlı derecede korele olması trombosit aktivasyonundaki değişikliklerin kırılganlık patogenezinde önemli bir rol oynadığı çalışmamızda görülmüştür. Çalışmamızda inflamasyon belirteçlerinden olan PDW, MPV ve PLR ile kırılganlık ölçekleri arasındaki ilişki bunu desteklemekte ve bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Frailty is one of the important problems of the elderly population. The patient's physical and psychological state, sociodemographic characteristics, chronic diseases and their complications affect frailty. Cellular aging and inflammatory processes caused by aging have an important role in the pathophysiology of frailty syndrome. Type 2 diabetes (T2DM) is also a chronic disease that causes inflammation. In this study, frailty according to Tilburg and Frail scales in elderly T2DM patients; we aimed to evaluate its relationship with inflammatory parameters in the hemogram. Material and the Method: We enrolled geritric T2DM patients who applied to Bolu Abant İzzet Baysal University Medical Faculty Hospital Internal Medicine outpatient clinic between June and November 2021 to our study. Sociodemographic characteristics, laboratory parameters and anthropometric measurements of the patients were recorded. Frailities of patients were determined using the Tilburg and Frail frailty scales. Study parameters were compared between fragile and non-fragile groups. Results: In our study,we enrolled 64 patients. Increasing age in geriatric T2DM patients increased frailty according to Tilburg frailty scale (TFS) (p=0.001). Singles were significantly more fragile than married people according to TFS (p=0.007). The presence of diabetic neuropathy was significantly associated with frailty according to TFS (p=0.04). PDW (p=0.03) and PLR (p=0.03) values of hemogram parameters were found to be significantly lower in laboratory tests of patients who were frail compared to TFS. PDW (p=0.007) and MPV (p=0.005) values of frail patients were found to be significantly lower according to the Frail frailty scale (FFS). The MPV values of the patients (r=-0.254, p=0.04) were negatively correlated with the Frail score. There was no significant difference between frail and non-frail patients in other demographic, anthropometric and laboratory measurements according to both scales (p>0.05 for all). PDW showed frailty with 60% sensitivity and 61% specificity under the cut-off value of 11.8; PLR showed frailty with 65% sensitivity and 59% specificity under the cut-off value 145.6 compared to TFS. PDW showed frailty with 65% sensitivity and 67% specificity under the cut-off value of 11.6; MPV showed frailty with 65% sensitivity and 67% specificity under the cut-off value of 10.2 compared to FFS. Conclusion: T2DM and aging are events that trigger inflammation in the body. The degree of inflammation is a determining factor in whether patients are frail or not. In our study, changes in platelet activation played an important role in the pathogenesis of frailty, as PDW and PLR were low in frail according to TFS, PDW and MPV were low in frail compared to FFS, and there was a significant correlation between MPV decrease and the increase in Frail score. The relationship between PDW, MPV and PLR, which are inflammation markers, and frailty scales in our study supports this and reveals that more comprehensive studies are needed on this subject.