Özofagus kanserinde cerrahi tedavi ve sonuçlarımız
Surgery in esophageal carcinoma and our results
  1. Tez No: 306348
  2. Yazar: ALİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞEVKET KAVUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Özofagus kanseri, Özofagus, Cerrahi, Özofajektomi, Esophageal carcinoma, Surgery, Esophagus, Esophagectomy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Özofagus karsinomu başlangıcındaki nonspesifik şikâyetleri nedeni ile geç tanı konulan, özofagusun anatomik yapısı, lenfatik drenaj sistemi, mediastende trakea, ana bronşlar, ana vasküler yapılara komşuluğu nedeni ile kolay yayılım gösteren kötü prognozlu bir malignitedir.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalında Ocak 2002-Kasım 2010 yılları arasında özofagus kanseri tanısı ile opere edilen 149 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, patolojisi, yapılan cerrahi girişim yöntemlerine, evrelerine göre gruplandırıldı ve hastaların sağ kalımları analiz edildi.Çalışmaya alınan 149 hastanın 103 (%69,1)'ü erkek, 46 (%30,9)'si kadın olup ortalama yaş 59,3 (30-88) idi. 14 (%9,4) hastada tümör üst torasik özofagusta iken, 66 (%44,3) hastada orta torasik, 69 (%46.3) hastada ise distal özofagus ve kardia yerleşimli idi. 30 (%20,1) hastaya sol torakofrenotomi, 37 (%24,8) hastaya laporotomi+sağ torokotomi, 76 (%51) hastaya sağ torokotomi+laporotomi+servikal kesi, 4 (%2,7) hastaya ise laporotomi+servikal kesi ile transhiatal özofajektomi uygulandı. 45 (%30,2) hastada adenokarsinom, 96 (%64,4) hastada yassı hücreli karsinom, 3 (%2) hastada taşlı yüzük hücreli karsinom, 5 (%3,3) hastada diğer hücre tipleri saptandı. Postoperatif hastanede kalış süresi ortalama 16,7 (7-75) gün olarak hesaplandı. Perioperatif mortalite %10.7 olarak hesaplandı. 1 yıllık sağkalım %64,8, 3 yıllık sağkalım %39,6, 5 yıllık sağkalım %32,8 olarak hesaplandı.Özofagus kanserli hastalarda semptomlar başlangıçta nonspesifik olduğundan tanı çoğu zaman gecikmektedir. Geç dönemdeki özofagus kanserlerinde çevre organlara invazyon saptanmamış ise kimi zaman palyatif de olsa cerrahi tedavi önerilebilmektedir. Özofagus kanseri cerrahisindeki tüm gelişmelere karşın postoperatif mortalite ve morbidite düzeyleri hala yüksek seyretmektedir. Herşeye rağmen bu hastalarda medikal kontrendikasyon ve metastatik hastalık olmadığı ve tümör rezektabl olduğu sürece en ideal tedavi cerrahi rezeksiyondur.
Özet (Çeviri)
Esophageal carcinoma is a malignancy with poor prognosis, as it is lately diagnosed because of the nonspecific symptoms, and easily spread because of the anatomic structure of the esophagus, lymphatic drainage system, proximity of the trakea, main bronchus, main vascular structures in the mediastinum.149 patients who were operated because of esophageal carcinoma in Ankara University, Medical Faculty, Thorax Surgery, between January 2002-November 2010 were evaluated retrospectively. Patients were clasified according to their ages, gender, tumor location, pathology, technique of the surgery, stage and the surveys were analysed.Of the 149 patients, 103 (69,1%) were male and 46 (30,9%) wer female and the mean age was 59,3 (30-88). Tumor of 14 (9,4%) patients located in the upper thoracic esophagus, 66 (44,3%) in the middle thoracic esophagus and 69 (46,3%) in the distal esophagus and cardia. Toracophrenotomy was performed in 30 (20,1%), Laparotomy+right toracotomy in 37 (24,8%), Right toracotomy+laparotomy+servical incision in 76 (51%), and transhiatal esophagectomy with laparotomy+cervical incision was performed in 4 (2,7%) patients.45 (30.2%) patients had adenocarcinoma, 96 (64.4%) patients had squamous cell carcinoma, 3 (% 2) patients had signet-ring cell carcinoma, 5 (3.3%) patients had other cell types. The mean duration of postoperative hospital stay was calculated 16.7 (7-75) days. Perioperative mortality was calculated as 10.7%. 1-year survival was calculated as 64.8%, 3-year survival was calculated as 39.6%, 5-year survival was calculated as 32.8%.Diagnosis is generally late in patients with esophageal carcinoma as the symptoms are nonspecific in the beginning. Sometimes surgical treatment is recommended if there is no further organ invasion. Postoperative motality and morbidity are still in a high level although there are so many improvements in the surgery of esophageal carcinoma. Anyway, the ideal treatment is surgical resection as long as the tumor is resectable and there is no medical contraindication or metastatic disease