Özofagus kanserinde EKG tetiklemeli manyetik rezonans görüntülemenin tanıdaki yeri
The importance of ECG triggered magnetic resonance imaging in the diagnosis of esophageal cancer
- Tez No: 242190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ALPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Özofagus Kanseri, EKG tetiklemeli STIR turbo SE sekans, Sine MRG, Esophagus cancer, ECG triggered STIR turbo SE sequence, cine MRI
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Özofagus kanserinde doğru tümör evrelemesi önemlidir. MRG, teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak özofagus kanserinde metastatik lenf nodlarının (LN) tespiti ve tümörün komşu kardiyovasküler yapılarla olan ilişkisinin değerlendirilmesi ile evrelemede ön plana çıkmaktadır. Çalışmamızın amacı özofagus kanserinde EKG tetiklemeli Short Time Inversion Recovery (STIR ) turbo spin eko (SE) sekansı ile LN'lerde sinyal intensite değerlerine (İD) dayanarak LN'ye metastazı tanımlayabilmeyi araştırmak ve tümör ile komşu kardiyovasküler yapılar arasındaki ayrı veya birlikte hareketin değerlendirilerek lokal invazyonun tespitinde EKG tetiklemeli sine MRG'nin etkinliğini belirlemektir.Çalışmamızda STIR sekansı ile tespit edilen toplam 152 tane LN'den, sinyal İD'lerine göre benign olduğu düşünülen LN sayısı 124, malign olduğu düşünülen LN sayısı 28 idi. Bu LN'lerin 118'i patoloji sonucuna göre benign, 26'sı malign olarak rapor edildi. STIR sekansına göre benign olduğu düşünülen 6 adet LN patolojik olarak malign, malign olduğu düşünülen 2 adet LN ise patoloji sonucuna göre benign rapor edildi. Sine MRG ile hastaların 13'ünde invazyon varlığı, 35'inde invazyon yokluğu saptandı. Kırk sekiz hastanın 38'i opere edildi. Otuz beş hastada invazyon yokluğu ameliyat sonucu ile onaylandı. Hastaların 3'ünde invazyon operasyon esnasında kanıtlanırken 10'unda operasyon yapılamadı.STIR turbo SE sekansı özofagus kanserinde metastatik lenf nodlarını ayırtedebilmede kullanılabilecek bir tekniktir. Sine MRG ise özofagus tümörü ile komşu kardiyovasküler yapılar arasındaki ayrı veya birlikte hareketi göstererek lokal invazyonu değerlendirmeye yardımcı olurken preoperatif evrelemenin doğruluğunu artırabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Accurate tumor staging is essential in esophagus cancer. Due to the advances in its technology, MRI comes forefront in depicting and staging the metastatic lymph nodes (LN) and in evaluating the relationship of tumor with adjacent cardiovascular structures in esophagus cancer. The objective of our study is to investigate metastases to LN depending on signal intensity values (IV) in LN?s with ECG triggered Short Time Inversion Recovery (STIR) turbo spin echo (SE) sequence and to determine the effectiveness of ECG triggered cine MRI in detecting the local invasion by evaluating the separate and accompanied motion between the tumor and the adjacent cardiovascular structures.Of totally 152 lymph nodes detected with STIR sequence in our study, the number of LN thought to be benign according to their signal IV was 124, and the number of malignant ones was 28. According to the pathologic examinations, 118 of these were benign, and 26 were malignant. Six lymph nodes thought to be benign at STIR sequence were malignant, and 2 were benign according to pathologic results. There was presence of invasion in 13 patients at cine MRI, and absence of invasion in 35 patients. Thirtyeight of 48 patients underwent surgery. The absence of invasion in 35 patients was verified at the end of the operation. Invasion in 3 patients was proved during the surgery, and 10 patients couldn?t be operated.STIR turbo SE sequence is a technique to differentiate metastatic lymph nodes in esophagus cancer. In addition, cine MRI may increase the accuracy of preoperative staging helping to evaluate the local invasion by showing the separate and accompanied motion between the esophageal tumor and the adjacent cardiovascular structures.