Azerbaycan ve Türkiye'nin hükümet sistemlerinin karşılaştırmalı bir analizi
A comparative analysis of Azerbaijan and Turkey's government system
  1. Tez No: 711767
  2. Yazar: SARDAR MAMMADOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Türkiye, hükümet sistemi, başkanlık, cumhurbaşkanlığı, Azerbaijan, Turkey, system of government, the presidency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Hükümet sistemleri devletlerin siyasal, ekonomik ve toplumsal özelliklerini yansıtmaktadırlar. Her devlet, kendi toplumsal, siyasal ve ekonomik özelliğine uygun hükümet sistemini belirlemek üzere birçok çalışma gerçekleştirmektedir. Devletler tarihleri boyunca farklı hükümet sistemlerini de kullanabilmektedirler. Nitekim insan hayatı sürekli hareket halinde olduğu için devletler de sürekli hareket halindedir. Çalışmamızda bu bağlamda kültürel ve soy anlamında benzer olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümet sistemleri incelenmiştir. İki devletin geçirdiği siyasal aşamalar birbirlerinden farklılıklar arz etmektedir. Ancak hükümet sistemlerinin de birçok benzer noktası bulunmaktadır. Bu anlamda çalışmamızda iki devletin hükümet sistemleri detaylı bir biçimde incelenerek mukayese edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ise her iki devletin kullandığı hükümet sistemlerinin birçok benzer noktası olduğu gibi çeşitli farklılıklar taşıdığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Government systems reflect the political, economic and social characteristics of states. Each state carries out many studies to determine the government system suitable for its social, political and economic characteristics. States have been able to use different government systems throughout their history. As a matter of fact, states are always in motion because human life is always in motion. In our study, in this context, cultural and robbed the Republic of Azerbaijan, which is similar in the sense of the Republic of Turkey and the government systems were examined. The political stages of the two states are going through. However, government systems also have many similar differences from each other. In this sense, the government systems of the two states have been examined and compared in detail in our study. As a result of the study, it was seen that the government systems used by both states have many similar points as well as various differences.