Parmak ucu yaralanmaları sonrası çapraz parmak flebi yapılan hastaların klinik ve fonksiyonel olarak değerlendirilmesi (Retrospektif çalışma)
Clinical and functional evaluation of patients with cross-finger flep's after finger tip injuries (Retrospecti̇ve study)
- Tez No: 711774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Parmak ucu yaralanması, Parmak ucu amputasyonu, Çapraz parmak flebi, Fingertip injury, Fingertip amputation, Cross finger flap
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: : Bu çalışmanın amacı kliniğimizde çapraz parmak flebi (ÇPF) yöntemi ile tedavi edilen parmak ucu yaralanmalarının klinik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirerek tedavi yönteminin etkinliğini belirlemektir. Yöntem: 2013-2020 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'na başvuran, 18 yaş ve üzerinde olan ve parmak ucu pulpa defekti 'çapraz parmak flebi' ameliyatı ile tedavi edilmiş hastalar çalışmaya alındı. Çalışmaya katılmayı kabul eden 49 hastanın opere edilen 49 parmağı ve kontralateral 49 parmağı retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik verileri kaydedildi. Duyusal iyileşmenin değerlendirilmesi için opere edilen ve kontralateral parmaklara, İki Nokta Ayrımı ve Semmes-Weinstein Monofilaman testleri uygulandı. Elde edilen sonuçlar Waylett-Rendall tariflediği sınıflandırmaya göre sınıflandı. Fonksiyonel iyileşmenin değerlendirilmesi için Quick DASH ve CISS anketleri uygulandı. Hastaların ameliyat sonrası kontrollerinde önceden çekilmiş olan çapraz parmak flebi yapılan parmaklarının yan grafileri ve kontralateral sağlıklı parmaklarının yan grafileri PACS (Sectra UniView, sürüm 21.2.15.6346,©2019) görüntüleme programı kullanılarak incelendi. Sağlıklı kontralateral parmağın pulpa kalınlığının yaralı parmak pulpa kalınlığına bölünmesiyle pulpa hacmi oranları hesaplandı. Son olarak komplikasyonlar kayıt edildi. Bulgular: Hastaların 42'si (%85,7) erkek, 7'si (%14,3) kadındı. Hastalarda ortalama yaş değeri 45,24 (18-80) olarak hesaplandı. 25 (%51) hastada sağ, 24 (%49) hastada sol el yaralanması mevcuttu. 20 (%40,8) hasta ile en sık 3. parmak yaralanması olduğu görüldü. Yaralanma mekanizmasının 24'ünün (%49) kesi, 22'sinin (%44,9) ezilme, 3'ünün (%6,1) ateşli silah yaralanmasıyla meydana geldiği görüldü. Hastaların kontrole gelme süreleri ortalama 40,98 (12-87) aydır. Koruyucu duyunun geri dönüşü baz alındığında Semmes-Weinstein Monofilaman Testi uygulanan ÇPF yapılan 30 (%61,2) parmakta normale yakın dokunma duyusu elde edildi. İki Nokta Ayrımı Testi uygulanan, ÇPF uygulanan parmakların 25'inde (%51) normal S2NA değeri elde edildi. Geri kalan parmaklarda azalmış (6-10 mm) S2NA değerleri bulundu. Hiçbir hastada 10 mm üstünde S2NA'na rastlanılmadı. ÇPF uygulanan parmakların 19'unda (%38,8) normal D2NA değeri elde edildi. Waylett-Rendall sınıflamasına göre gruplandırıldığında 31 (%63,3) hastada S4, 18 (%36,7) hastada S3+ sonucuna ulaşıldı. Ortalama Quick DASH değeri 14,14 (0-56,81), ortalama CİSS değeri 27,18 (4-68) olarak bulundu. Ortalama pulpa hacim oranı 1,1 (0,71-1,6) olarak bulundu. En sık komplikasyon 18 (%36,7) hastada görülen sertlik olarak kaydedildi. Sonuçlar: Bu çalışmada parmak ucu yaralanmalarının ÇPF ile tedavisinin, uzun vadede normale yakın duyu iyileşmesi ile sonuçlanan, uygun hastalarda etkin bir tedavi yöntemi olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the clinical and functional results of fingertip injuries treated with the cross finger flap (CFF) method in our clinic and to determine the effectiveness of the treatment method. Methods: Patients aged 18 years and older, who applied to Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology between 2013 and 2020, and whose fingertip pulp defect was treated with 'cross finger flap' surgery were included in the study. The operated 49 fingers and 49 contralateral fingers of 49 patients who agreed to participate in the study were evaluated retrospectively. Demographic data of the patients were recorded. Two Point Separation and Semmes-Weinstein Monofilament tests were applied to the operated and contralateral fingers to evaluate sensory recovery. The results obtained were classified according to the classification described by Waylett-Rendall. Quick DASH and CISS questionnaires were used to evaluate functional recovery. The lateral radiographs of the patients' cross-finger flap and contralateral healthy fingers were examined using the PACS (Sectra UniView, version 21.2.15.6346,©2019) imaging program. Pulp volume ratios were measured by dividing the pulp thickness of the healthy contralateral finger by the pulp thickness of the injured finger. Finally, complications were recorded. Results: 42 (85.7%) of the patients were male and 7 (%14.3) were female. The mean age of the patients was calculated as 45.24 (18-80). 25 (51%) patients had right hand injuries and 24 (49%) patients had left hand injuries. It was found that the third finger injury was the most common with 20 (40.8%) patients. It was found that 24 (49%) of the injury mechanisms were caused by being cut, 22 (44.9%) by crushing, and 3 (6.1%) by gunshot wounds. The mean time for patients to come for control is 40.98 (12-87) months. Based on the return of protective sensation, a near-normal tactile sensation was obtained in 30 (61.2%) fingers that underwent the Semmes-Weinstein Monofilament Test and underwent CFF. A normal S2NA value was obtained in 25 (51%) of the DPF applied fingers. Decreased (6-10 mm) S2PD values were found in the remaining fingers. S2PD above 10 mm was not found in any of the patients. Normal D2PD value was obtained in 19 (38.8%) of the CFF applied fingers. When grouped according to the Waylett-Rendall classification, the result was S4 in 31 (63.3%) patients and S3+ in 18 (36.7%) patients. The mean Quick DASH value was 14.14 (0-56.81) and the mean CISS value was 27.18 (4-68). The mean pulp volume ratio was 1.1 (0.71-1.6). The most common complication was recorded as stiffness in 18 (36.7%) patients. Conclusions: In this study, it was concluded that the treatment of fingertip injuries with CFF is an effective treatment method in suitable patients, which results in near-normal sensory recovery in the long term.