Evlilik öncesi sürecin İslam hukuku açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the pre-marrigge process in terms of Islamic law
- Tez No: 711789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHA NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Hitbe, Nişan, Mahremiyet, Görüşme, Tıbbi muayene, Speech, Marriage, Privacy, İnterview, Medical examination
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Nikâh ahvali şahsiye konuları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu sebeple nikâhın öncüleri olarak kabul edilen nişanın İslam hukukundaki yeri, tarihsel süreci, toplumlar arasındaki farklılıklar ifade edilmiş ve sağlıklı bir nişan için gerekli tüm hususlara değinilmiştir. Ayrıca evlilik öncesi tarafların gerek iletişim araçları kullanılarak gerekse yüz yüze görüşmeleri ve bu konulara taalluk eden hususlar ele alınmıştır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde nişan kavramı, toplumun ona bakış açısı ve hukuksal süreci işlenmiştir. İkinci bölümde ise genel olarak mahremiyet, evlenecek olan kadın ve erkeğin İslami usullere göre nasıl irtibat kuracakları, nasıl görüşecekleri, sosyal ve sanal ilişkileri işlenmiş ve son olarak evlilik öncesi tıbbi muayene, kan uyuşmazlığının tespiti ve hastalıkların yayılmasının önüne geçmek için yapılması gereken hususlar ele alınmış; tıbbi muayenenin faydaları ve zararlarına değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Marriage ceremong is one of the subjects that have on important place among personal matter. For this reason, the place of the engagement in islamic law, it's historical process, the differences between socities. Which are accepted as the pioneers of marrige, are ezpressed and all the necessary issues for a healty marriage are mentioned. In eddition, the meating of the parties before marriage, looking ar each other and related issues are discussed. Our study consist of ar introdiction and two part. In the fırst part the concept of marrige. It's place in society and it's legal process are discussed. In the secand part, in general privacy. How the women and men who will get marrige will communicate according to islamic me thods. How they will meet, their social and virtual relation ship are discussed. Finally, the premarital medical examination, the detection of blood incompatibility and the issues that should be done to prevent thespread of diseases are discussed, the benefits and harms of the medical examination are evaluated.