Yetişkinlerde bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Erken dönem uyumsuz şemaların aracı rolü
Examining the relationship between cognitive emotion regulation strategies and anxiety levels in adults the mediating role of early incompatible schemas
- Tez No: 711808
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Anksiyete, Uyumsuz Şemalar, Şema Alanları, Emotion Regulation, Anxiety, Incompatible Schemas, Schema Fields
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu araştırmada, yetişkin bireylerin bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkiye etki edebilecek olan erken dönem şemaların incelenmesi amaçlanmaktadır. Katılımcılar, İstanbul, Mersin ve İzmir illeri ve bu illerin ilçe ve köylerinde yaşayan basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilmiş yetişkin bireylerden oluşmaktadır. Bu çalışma 244 kadın, 138 erkek ve 5 LGBT'li birey olmak üzere toplam 387 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aşamasında örneklem grubuna, Demografik Bilgi Formu, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Endişe ve Anksite Ölçeği ve Young Şema Ölçeği Kısa Formu uygulanmıştır. Kullanılan ölçeklerin güvenilirliğini test etmek amacıyla“Güvenilirlik Analizi”, normal dağılıma sahip veriler ile niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki bağımsız grup arasındaki fark için 'Bağımsız T Testi', ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırılmasında ise 'Tek Yönlü Varyans Analizi' ve ' Aracı Regresyon Analizi' uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmek için ise 'Pearson Korelasyon'u uygulanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, demografik değişkenlerden; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, maddi durum, çocuk sayısı ve çalışma durumunun bilişsel duygu düzenleme startejilerini yordadığı sonucu elde edilmiştir. Aracı regresyon analizi sonucunda bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile endişe ve anksiyete düzeyi arasındaki ilişkiye erken dönem uyum bozucu şemaların kısmi aracılık ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research it is aimed to examine the early period schemas that may affect the relationship between cognitive emotion regulation strategies and anxiety levels of adult individuals. The participants consist of individuals selected by simple random sampling method living in the provinces of Istanbul, Mersin and Izmir and their districts and villages. This study was carried out with a total of 387 people, including 244 women, 138 men and 5 LGBT individuals. During the data collection phase, Demographic Information Form, Cognitive Emotion Regulation Scale, Anxiety and Anxiety Scale and Young Schema Scale Short Form were applied to the sample group. In order to test the reliability of the scales used,“Reliability Analysis”,“Independent T-Test”for the difference between two independent groups in the comparison of normally distributed data and quantitative data, and“One-Way Analysis of Variance”and“Intermediary Regression Analysis”were applied for the comparison of more than two independent groups. Pearson Correlation was applied to test the relationship between the variables. According to the result obtained, demographic settings; educational status, educational status, educational status and the implementation of educational status have not begun to improve the financial situation. As a result of mediator regression analysis, it was concluded that early maladaptive schemas partially mediated the relationship between cognitive emotion regulation strategies and anxiety and anxiety levels.