Data analytics methods used for the issues of civil aviation maintenance, repair and overhaul industry-a systematic literature review
Sivil havacılık bakım onarım ve revizyon sektörünün problemlerinin çözümü için kullanılan veri analizi metotları-sistematik literatür çalışması
  1. Tez No: 711818
  2. Yazar: ÖMER FARUK ULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES ERYARSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, İşletme, Civil Aviation, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: MRO, Sistematik literatür araştırması, Veri analitiği, Uçak bakım, MRO, Systematic literature review, Data analytics, Aircraft maintenance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, sivil havacılık MRO endüstrisinin problem alanlarını ve bu problemlerin çözümü için araştırmacıların kullandıkları data analytics yöntemlerini, kapsamlı bir literatür taraması ile araştırmakta ve açık araştırma konularını tespit etmeyi hedeflemektedir. Uçak bakımının tanımı, mevcut uçak bakım filozofisinin tarihsel gelişimi, uçak bakımının farklı açılardan önemi ve MRO endüstrisinin güncel problemleri ele alınmaktadır. İncelememiz, 2016-2021 yıllarını kapsayan 6 yıllık bir zaman diliminde yayınlanan havacılık MRO problemlerinde analitik yöntemlerin kullanımı ile ilgili makaleleri kapsamaktadır. Literatür taraması sonucunda, ilgili 209 makale tespit edilmiş ve her biri incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışma, sivil havacılıktaki MRO sorunlarını gruplandırmaya ve sınıflandırmaya çalışmaktadır. Daha sonra ilgili sektörel problemlere ve bu problemlerin çözümü için uygulanan metodolojilere göre mevcut literatür sınıflandırılmıştır Uçak bakım literatürünü, 13 farklı problem alanına göre sınıflandırıyoruz ve bunları da kendi içerisinde, kullanılan data tipi, veri analitiği metodolojisi ve alt problem alanlarına göre tasnif ediyoruz. Bununla birlikte, bibliyometrik bir analiz çalışması yoluyla gerçekleştirilen çalışma sayılarının ve kullanılan veri analitiği metotlarının yıllara göre dağılımını sunuyoruz. Bu çalışma uçak bakım endüstrisinin problemleri için kullanılan veri analitiği metotlarına dair değerli bilgiler sunar. Ayrıca, sektör için önemli olmasına rağmen yeterince araştırma yapılmamış konuları saptayarak araştırmacılara rehberlik eder. Bu makalenin özgünlüğünü sektörün analitik metotlar ile çözüm geliştirilen tüm problem alanlarını tespit ve tasnif etmesi oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the problem areas of the civil aviation MRO industry and the data analytics methods used by researchers to solve these problems, with a comprehensive literature review, and aims to identify open research questions. The definition of aircraft maintenance, the historical development of current aircraft maintenance philosophy, the importance of aircraft maintenance from different perspectives and current problems of the MRO industry are discussed. Our review covers the articles related to the use of analytical methods in aviation MRO problems published in a 6-year time span spanning 2016-2021. As a result of the literature review, 209 related articles were identified and each of them was examined. The study attempts to group/categorize MRO problems in civil aviation. Then, the extant literature is classified according to the related sectoral problems, and the methodologies applied to solve these problems. Then analytical methods used to solve the problems are identified and grouped under the three broad analytical categories We classify the aircraft maintenance literature according to 13 different problem areas and classify them according to the data type used, methodology and sub-problem areas. In addition, we present the distribution of the number of studies and data analytics methods used by years through a bibliometric analysis study. This study provides valuable insight into data analytics methods used to address the problems of the aircraft maintenance industry. In addition, it guides researchers by identifying issues that are important for the sector but have not been adequately researched. The originality of this article is that it identifies and classifies all problem areas of the sector for which solutions are developed with analytical methods.