Yavaş turizm motivasyonları ve ziyaret eğilimleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between slow tourism motivations and visiting tendencies
  1. Tez No: 711833
  2. Yazar: SEDA NUR ABİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL GÜRKAN KÜÇÜKERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: yavaş turizm, yavaş şehir, motivasyon, yavaş seyahat, yavaş yemek, slow tourism, slow city, motivation, slow travel, slow food
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte turizm sektöründe yaşanan gelişmeler ve yenilikler ile insanların turizm faaliyetlerinden beklentileri de değişmiştir. Günlük hayatta yaşanan stres, çevresel baskı, sıkıcı rutinden kaçmak isteyen insanlar alternatif yeni turizm türlerine yönelmeye başlamıştır. Kaliteli yaşam deneyimi sunan, yerel halk ve kültürel faaliyetler ile içe olunan, destinasyonun yöreselliğinin ağır bastığı seyahat deneyimi sunan yavaş turizm faaliyeti yavaş şehirlerin otantik doğası, doğal güzellikleri ile turistlerin dikkatlerini çekerek ziyaret eğilimine yönelmelerini sağlamaktadır. Çalışmanın amacı; yavaş turizm yavaş turizm motivasyonları ve ziyaret eğilimleri arasındaki ilişki bağlantılarını araştırmaktır. Bununla birlikte; yavaş şehir felsefesi, yavaş şehir kriterleri, motivasyon faktörlerinin ziyaret eğilimine etkilerinin araştırmasının yapılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında literatür çalışması yapılmıştır. Veriler anket yolu ile Türkiye'de yaşayan 258 gönüllü katılımcıdan toplanmıştır. Araştırmada oluşturulan hipotezlere uygun olarak Kısmı En Küçük Kareler-Yapısal Eşitlik Modellemesi (KEKK-YEM) ile veri analizleri yapılmıştır. Analizlerin sonucunda rahatlama, dahil olma, keşif, kaçış faktörlerinin ziyaret eğilimini olumlu yönde, kendini yansıtma faktörünün ise ziyaret eğilimini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, the expectations of people from tourism activities have changed with the developments and innovations experienced in the tourism sector. People who want to escape from the stress, environmental pressure, boring routine experienced in everyday life have started to turn to alternative new types of tourism. High quality living experience to the local community and participation in cultural activities, tourism activity of destinations offering authentic travel experience in the city of slow slowly outweigh the nature, tend to attract the attention of tourists with its natural beauty provides to visit. The aim of the study is to investigate the relationship between deceleration tourism, tourism motivations, visiting trends and authenticity perception. However, it is aimed to investigate the effects of slow city philosophy, slow city criteria, motivational factors on the tendency to visit. Within the scope of the study, a literature study was conducted. The data were collected from 258 volunteer participants living in Turkey through a questionnaire. In accordance with the hypotheses established in the research, data analysis was carried out with the Least Squares Structural Equation Modeling (KEKK-YEM). As a result of the analyzes, it was found that the factors of relaxation, inclusion, exploration, escape positively affect the tendency to visit, and the factor of self-reflection negatively affects the tendency to visit.