Kararlı koroner arter hastalarında major depresyonla kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişki
The relati̇onshi̇p between major depressi̇on and cardi̇ovascular ri̇sk factors in pati̇ents wi̇th stable coronary artery di̇sease
  1. Tez No: 711839
  2. Yazar: ESRA AYDIN SÜNBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜEYİN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Endotel disfonksiyonu, İnflamasyon, Majör Depresyon, Otonomik disfonksiyon, Kararlı koroner arter hastalığı, Endothelial dysfunction, inflammation, Major Depression, Autonomic dysfunction, stable coronary artery disease
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız kararlı koroner arter hastalığı (KAH) olanlarda major depresyon (MD) ile kardiovasküler risk faktörleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya hasta grubu olarak DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre MD tanısı konulan 65 KAH hastası ve kontrol grubu olarak MD tanısı almayan 54 KAH hastası dahil edildi. Depresif dönem şiddetini değerlendirmek amacıyla hastalara Montgomery-Asberg Depresyon Ölçeği (MADRS) uygulandı. C- reaktif protein (CRP) ve fibrinojen düzeylerinin tayini için hastalardan kan alındı. Hastaların ekokardiyografi cihazıyla transtorasik incelemeleri yapıldı ve lineer prob ile brakial arterden akıma bağımlı vazodilatasyon (FMD) ölçümleri yapıldı. Muayenesi tamamlanan hastalara kalp hızı değişkenliği (HRV) tayini için 24 saatlik ritim Holter takıldı. Bulgular: Çalışmamızda hasta ve kontrol grupları sosyodemografik özellikler, ekokardiyografik ve labaratuar değişkenleri açısından benzerlik gösteriyordu. Kalp hızı değişkenleri (HRV) incelendiğinde; SDNN, SDNN index, SDANN, pNN50 ve RMSDD değerlerinin hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olduğu gösterildi. Endotel fonksiyonları (FMD) incelendiğinde FMD mutlak değeri ve FMD yüzdelik değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olduğu gösterildi. Hasta grubunda MADRS skoru ile pNN50 değeri, kontrol grubunda ise MADRS skoru ile FMD yüzdelik değeri, FMD mutlak değeri ve pNN50 değeri arasında anlamlı korelasyon izlenmiştir. Doğrusal Regresyon analizine göre FMD yüzdelik değeri ve FMD mutlak değeri için, MADRS skoru yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak öngördürücü olduğu saptanmıştır. Kalp hızı değişkenlerinden pNN50 değeri için, MADRS skorunun yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak öngördürücü olduğu saptanmıştır. Sonuç: MD'si olan kararlı koroner arter hastalarında inflamatuar belirteçler yüksek saptanmıştır. Ayrıca bu hastalarda MD'nin, endotelyal ve otonomik disfonksiyona katkıda bulunduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to research the relationship between major depression (MD) and cardiovascular risk factors in coronary artery disease (CAD). Methods: The study included 65 patients with CAD who have MD, according to DSM-IV-TR and 54 patients with CAD who have not MD. Montgomery- Asberg Depression Scale (MADRS) are administered to all patients to detect the severity of depressive episode. Blood samples were collected to assess the C-reactive protein (CRP) and fibrinogen levels. All patients underwent transthoracic echocardiography to measure heart rate variability (HRV) and brachial artery ultrasonography to evaluate flow mediated dilatation (FMD). All patients were evaluated with 24 hours Holter monitoring. Results: In this study baseline characteristics, echocardiographic and labaratory parameters were similar in both groups. HRV parameters like SDNN, SDNN index, SDANN, pNN50 and RMSDD were lower in patient group. Endothelial function parameters like FMD absolute value and FMD percentage value were also lower in patient patient group than control group. The correlation was detected between MADRS score and pNN50 value in patient group; FMD and pNN50 value in control group. Linear regression analyzes demostrated that MADRS scores were independent predictors of FMD absolute value and FMD percentage value. MADRS scores were also independent predictors of pNN50 value. Conclusion: High inflammatory parameters were detected in stable CAD patients wih MD. We also observed that; MD play a role in progression of endothelial and autonomic dysfunction.