Hypericum perforatum fraksiyonlarının hepatoprotektif etkisinin araştırılması
- Tez No: 71190
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum L, Hepatoprotektif etki, CCI4, Hepatotoksisite, DMSO, Hypericum perforatum L, Hepatoprotection, CCU, Hepatotoxicity, DMSO
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yakın zamanlarda hepatit, hepatoz, kronik hepatit, siroz gibi karaciğer hastalıklarının artması hepatoprotektif ajanlara ihtiyacı arttırmıştır. Öte yandan mikrobiyal hepatit tüm dünyada giderek artan önemli bir sağlık sorunu olarak gözükmektedir. Bu yüzden karaciğer ve karaciğer koruyucu tedaviye yönelik araştırmaların giderek daha önem kazanması kaçınılmazdır. Günümüzde karaciğer hastalıkları için kullanılan kimyasal ve bitkisel ilaçların yetersizliği çalışmaları arttırmıştır. Halk arasında“Sarı kantoron”,“binbir delik otu”olarak bilinen Hypericum perforatum L. karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında, yara iyi edici, yatıştırıcı olarak kullanılmaktadır. Halk arasındaki kullanımları göz önüne alınarak bir çok tıbbi bitkinin etkileri deneysel olarak ortaya çıkarılmıştır. Daha önceki çalışmalarda da H. perforatum ektresinin santral sinir sistemi ve karaciğer üzerindeki etkileri merkezimizde çalışılmıştır. Bu çalışmada, safra akış deneyleri kullanılarak ve safradaki katı madde miktarı belirlenerek H. perforatum fraksiyonlarının hepatoprotektif etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, Hypericum perforatum ' dan elde edilen sulu faz (FD13) safra akış deneylerinde en etkin fraksiyon olarak bulunmuştur. Karaciğerin histolojik incelemesinde ise belirgin bir etki görülmemiş, kloroform' lu fraksiyonunda (FD11) safra katı madde yapımında artış görülürken, FD13 fraksiyonunda anlamlı olmamakla beraber bir artış farkedilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In recent years, the demand for the hepatoprotective agents has been enhanced, since the incidence of hepatic diseases such as hepatitis, hepatosis, cirrhosis, hepatomegaly, hepatocarcinoma etc. has been progressively increased. On the other hand, microbial hepatitis seems to be an increasing health problem in the whole world. Therefore, the investigations on liver and liver protective therapy are unavoidably gaining importance. The lack of a specific agent of synthetic or natural origin for the effective treatment of liver diseases is stimulating the studies on this topic. In folk medicine, Hypericum perforatum, locally known as“San kantoron”or“Binbirdelik otu”, has been used aganist liver and biliary disorders, and for calming nervous system and healing wounds. Taking into consideration their ethnomedical uses, effects of many medicinal plants have been proven in experimental studies. Effects of//, perforatum extracts on the central nervous system and liver have been studied in our Centre. In this study, the hepatoprotective activity of H. perforatum fractions has been investigated by using the bile flow experiment and by measuring the amount of total solid compounds of bile. In conclusion, aqueous fraction (FD13) obtained from H. perforatum was found as the most active fraction in bile flow experiments. Whereas an obvious activity was not detected in the histological examination of liver, an increase in the production of total solid compounds of bile was observed by chloroform fraction (FD1 1) and a small, but not significant increase in the production of biliary solid compounds was also detected by FD13.