Laparoskopik apendektomi ve açık apendektomi olgularımızın karşılaştırılması
- Tez No: 711912
- Danışmanlar: UZMAN MEHMET OKUDUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut Apandisit, Laparoskopik Apendektomi, Açık Apendektomi, Cerrahi travma, Acute appendicitis, laparoscopic appendectomy, open appendectomy, surgical trauma
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada bizim amacımız, laparoskopik apendektomi yaptığımız hastaların sonuçlarını açık apendektomi yaptığımız hastaların sonuçlarıyla kıyaslamak ve kliniğimiz şartlarında laparoskopik apendektominin güvenirliğini ve uygulanabilirliğini değerlendirirken özellikle postoperativ WBC ve CRP değerlerine bakılarak cerrahi travma açısından iki yöntemi karşılaştırmaktır. Çalışmaya 2010 Nisan ve 2010 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine akut apandisit ön tanısı ile yatırılan 13 yaşından büyük 63 hasta dahil edildi. Akut apandisit tanısı fizik muayene ve laboratuar bulgular ışığında konuldu. Şüpheli vakalarda akut batın hali mevcut ise ayırıcı tanı için ileri tetkiklerden faydalanıldı. Hastalar randomize edildikten sonra 31 hastaya laparoskopik 32 hastaya ise açık apendektomi uygulandı. Hastalar yaş, cinsiyet, VKI, ASA, pre op ve post op CRP ve WBC değerleri ile hastanede kalış süresi ameliyat süresi, post op komplikasyonlar, intraoperatif bulgular, patoloji sonuçları ve post op 1. gün ağrıları VAS ile değerlendirildi, işe dönüş zamanları kaydedildi. Bu çalışma, yaşları 14 ile 63 arasında değişmekte olan, 28'i kadın (% 44,4) ve 35'i erkek (% 55,6) olmak üzere toplam 63 olgu üzerinde uygulandı. Araştırmadaki olgular; Laparoskopik apendektomi uygulanan 31 kişi; açık apendektomi uygulanan 32 kişi şeklinde dağılım göstermiştir. Hastaların tamamı 47'si ASA I; 14'ü ASA II; 2'si ASA III idi. Olguların ortalama yaşı 31,4±12,4 idi. Laparoskopik apendektomi uygulanan grubun ameliyat sonrası WBC düzeyinde meydana gelen düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Laparoskopik apendektomi uygulanan grubun ameliyat sonrası CRP düzeyinde meydana gelen artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Açık apendektomi uygulanan grubun ameliyat sonrası CRP düzeyinde meydana gelen artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ameliyat sonrası açık apendektomi grubundaki olguların ağrı düzeyi, laparoskopik apendektomi grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Ameliyat sonrası açık apendektomi grubundaki olguların işe dönüş süresi ortalaması, laparoskopik apendektomi grubundaki olguların işe dönüş süresi ortalamasına göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Laparoskopik apendektomi grubundaki hastalarda vücut kitle indeksi ameliyat süresini arttırırken, açık apendektomi grubundaki hastalarda vücut kitle indeksinin ameliyat süresine anlamlı etkisi bulunamamıştır. Akut apandisit için yapılan LA hastalarda daha erken işe dönüş, daha az ağrı ve daha az cerrahi tarvmaya neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the results of the patients who has laparascopic appendectomy and open appendectomy, with the feasibility and reliability of these procedures in our clinical conditions. Specially postoperative WBC and CRP values were noted to compare two methodes in terms of surgical trauma. The study included 63 patients older than 13 years old who had admitted to Istanbul Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital General Surgery Clinic between April 2010 and July 2010 with the diagnose of acute appandicities. The diagnose of acute appandicities was made in the light of physical examination and laboratory findings. In suspected cases of acute abdomen furter evaluation were used. After the patients were randomized 31 patients underwent laparoscopic and 32 patients underwent open appendectomy. Patients' age, sex, BMI, ASA, pre op and post op CRP and WBC values and duration of hospital stay, operative time, post-op complications, intraoperative findings, pathology results and post-op 1 day pain was assessed by VAS, and also time to return to work were recorded. This study is varied between the ages of 14 and 63, and 28 women (44,4%) and 35 men (55,6%) were performed on a total of 63 cases. The facts of the research distributed as 31 laparoscopic appendectomies and 32 open appendectomies. All of the 47 patients, ASA I, 14 ASA II, and 2 were ASA III. The mean age was 31,4 ± 12,4. The decrease of postoperative WBC levels were statistically significant at the laparoscopic appendectomy group. The increase of postoperative CRP levels were statistically significant at the laparoscopic appendectomy group. The increase of postoperative CRP levels were statistically significant at the open appendectomy group. Postoperative pain level of patients in the open appendectomy group, were significantly higher than the laparoscopic appendectomy group. The average time to return to work at open appendectomy group of patients were statistically higher than the laparascopic group. While the high BMI was increasing the operative time at the LA group the same condition did not effect the open appendectomy group. As a resuult the patients who has been performed LA has less post operative pain, minimal surgical trauma and faster recovery and return to work.