Çağdaş sosyal süreçler ve kuşakların kamusal alanda yaşam tercihleri
Contemporary social processes and life choices of generations in the public sphere
  1. Tez No: 711964
  2. Yazar: GÖKCAN GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİÇEK COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Kamusal Alan, Sosyoloji, Dijital Toplum, Sosyal Süreçler, Generations, Public Sphere, Sociology, Digital Society, Social Processes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Toplumun ortak yararını belirlemeye ve gerçekleştirmeye yönelik düşünce, söylem ve eylemlerin üretildiği toplumsal etkinlik alanlarında kuşakların etkileşimi, tercihleri ve değişim süreçlerine adaptasyonu ile nasıl başa çıkılacağı konusunda araştırmalar devam etmektedir. Çağdaş sosyal süreçleri oluşturan aynı zamanda bu süreçlerde yer alan x,y,z kuşaklarının gelecek arayışları ile başa çıkmak zorunda kaldıkları problemler arasında yumuşak bir geçiş yapılması mümkün kılınabilir. Değişimin kaçınılmaz bir hal aldığı son dönemde kamusal alanda ortak yaşayış unsurlarının kullanım amaçları ve sıklıkları ile bu araçların kullanım şeklinin aynı zaman diliminde yaşayan ancak farklı zaman ve koşullarda dünyaya gelmiş kişilere uyarlanması gerekmektedir. Dijitalleşme ile nesillerin dünyaya bakışları daha hızlı, yoğun ve yaygın bir biçimde değişirken kendi aralarındaki ilişkilerinin düzenlenmesi en önemli durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı X, Y ve Z kuşağına mensup bireylerin kamusal alanda yaşam pratiklerini anlamaya çalışmaktır. Bu amaçla, çalışmada öncelikle literatür taraması yapılmıştır. Ardından Türkiye'nin nüfusu en yüksek ilk üç ilinin (İstanbul, Ankara, İzmir) kent merkezinde toplam 822 kişiye anket uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS programı kullanılarak karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu analizler yorumlandığında Z kuşağının sosyal medya kullanımının görsel dinamikleri barındıran uygulamalar üzerinde yoğunlaştığı gözlemlenirken uluslararası çevrimiçi arkadaşlık uygulamalarını kullanımları oldukça düşük bir oran olarak karşımıza çıkmıştır. Y kuşağının iletişim araçlarının hemen hepsini aktif bir şekilde kullanmasının yanı sıra yazımsal iletişime büyük bir önem verdiği gözlemlenmiştir. X kuşağının son dönem dijital platformalarına geçiş yaparken zorlandığı düşünülse bile iletişim tercihleri bakımından diğer kuşaklarla benzerlikler gösterdiği ve bu platformlar üzerinden sosyal adaptasyon çabası içerisine girdikleri anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Various researches continue on how to deal with the interaction of generations, their preferences and adaptation to change processes in social activity areas where thoughts, discourses and actions are produced to determine and realize the common good of the society. It is possible to make a smooth transition between the problems that the x, y and z generations, which constitute contemporary social processes and also take part in these processes, have to deal with in their search for the future. In recent times, where change has become inevitable, the purpose and frequency of use of the elements of common life in the public sphere and the way these tools are used should be adapted to people living in the same time period but born in different times and conditions. While the world view of generations changes more rapidly, intensively and widely with digitalization, the most important situation becomes the regulation of their relations among themselves. The aim of this study is to try to understand the life practices of the members of the X, Y and Z generations in the public space. For this purpose, first of all, a literature review was performed in the study. Then, a survey was conducted to a total of 822 people living in the city centers of Turkey's top three cities with the highest population (Istanbul, Ankara, Izmir). The collected data were analyzed comparatively using the SPSS programme. The interpretation of these analyzes showed that the use of social media by the Z generation was observed to be focus on applications that contain visual dynamics, while the use of international online dating applications was seen at a very low rate. Y generation was observed to attach great importance to written communication as well as using almost all communication tools actively. Even if it was considered that the X generation has difficulties in transitioning to the last period digital platforms, they appeared to show similarities with other generations in terms of communication preferences and engage in social adaptation efforts through these platforms.