Yataklı servislerden istenilen nefroloji konsültasyonlarının klinik bazlı değerlendirilmesi
Clinical-based evaluation of nephrology consultations requested from inpatient services
- Tez No: 711977
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Nefroloji, konsültasyon, Akut Böbrek Hasarı, Nephrology, consultation, Acute Kidney İnjury
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş: Nefroloji, günlük pratikte sık karşılaştığımız hematüri, proteinüri, elektrolit bozuklukları, akut böbrek hasarı, kronik böbrek hastalığı gibi birçok hastalık grubunu inceleyen ve bunların tedavi modalitelerini düzenleyen bir bilim dalıdır. Bundan dolayı birçok klinikte Nefroloji ile ilgili konsültasyon isteme gereği oluşturan klinik durumlar ve laboratuvar anormallikleriyle karşılaşılmaktadır. Çalışmamızda 60 aylık bir sürede hastanemiz yataklı servislerinden istenen Nefroloji konsültasyonları gözden geçirilip bu konsültasyonların gerekliliği, konulan tanılar, tedavi modaliteleri ve hasta prognozlarının belirlenmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: SBÜ Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bölümü'nden 1.1.2017-1.1.2022 tarihleri arasında diğer kliniklerin yataklı servislerinden istenen konsültasyonlar kaydedildi. Konsültasyon isteyen branşlar, akut böbrek hasarı, oligüri, anüri, kronik böbrek hastalığı, son dönem böbrek yetersizliği, operasyon öncesi nefrolojik değerlendirme, kontrastlı görüntüleme öncesi nefrolojik değerlendirme, koroner anjiyografi öncesi nefrolojik değerlendirme ve elektrolit imbalansı gibi konsültasyon nedenleri, hastaların diyaliz gereksinimi olup olmadığı ve prognozları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 917 hasta dahil edildi. En çok konsültasyon isteyen klinikler sırasıyla, Kalp Damar Cerrahisi Servisi: 160 (%17.4), Ortopedi Servisi: 121 (%13.1), Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Servisi: 109 (%11.8), Genel Cerrahi Servisi: 90 (%9.8), Kardiyoloji Servisi: 86 (%9.3), Üroloji Servisi: 67 (%7.3), Pandemi Servisi: 62 (%6.7), Nöroloji Servisi: 58 (%6.3), Koroner Yoğun Bakım Ünitesi: 55 (%5.9) olduğu görülmüştür. Konsültasyon istenme nedenleri gözden geçirildiğinde; akut böbrek hasarı, oligüri ve anüri: 424 (%46.2), operasyon öncesi nefrolojik değerlendirme: 274 (%29.9), kronik böbrek hastalığı ve son dönem böbrek yetersizliği: 124 (%13.5), kontrastlı görüntüleme öncesi nefrolojik değerlendirme ve koroner anjiyografi öncesi nefrolojik değerlendirme: 54 (%5.9) en sık istenen konsültasyon sebepleridir. Konsültasyonların cevaplarını ve konulan tanıları incelediğimizde bütün servislerden istenen konsültasyonlarda 501 (%54.6) hastaya kronik böbrek hastalığı ve son dönem böbrek yetersizliği, 367 (%40) hastaya akut böbrek hasarı, 34 (%3.7) hastaya ise normal renal fonksiyon tanılarının konulduğu görülmüştür. Danışılan hastaların 274'üne (%29.8) hemodiyaliz tedavisi uygulanmış, 644 (% 70.2) hastaya ise hemodiyaliz endikasyonu konmamıştır. Sonuç: Nefroloji spesifik bir branş olup kısıtlı sayıda hekim ile yüksek sayıda nüfusa hizmet vermektedir ve her zaman, her hastanede nefroloji uzmanına ulaşmak mümkün değildir. Literatürde tanmlanan farklı tavsiyeler hastaların ne zaman bir nefrologa danışılması gerektiği hakkında kafa karışıklığına sebep olabilir. Halihazırda az sayıda olan nefrologlar konsültasyonlara öncelik vermektedir. Ancak danışılan hastalar, net olarak tanımlanamamış tutarsız verilerle konsülte edilebilmektedir. Bu nedenle bazı temel konularda asistanlık eğitimi esnasında Nefroloji eğitiminin eklenmesi belli hasta gruplarının konsültasyon olmadan da takip edilebilmesine olanak sağlayacaktır. Standartlaştırılmış kriterler oluşturularak hem hasta sağ kalımı, hem de tıbbi hizmet kalitesi arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Nephrology is a branch of science that examines many disease groups that we encounter frequently in daily practice, such as hematuria, proteinuria, electrolyte disorders, acute kidney injury, chronic kidney disease and regulates their treatment modalities. For this reason, clinical conditions and laboratory abnormalities requiring nephrology consultation are encountered in many clinics. In our study, we aimed to review the Nephrology consultations requested from the inpatient services of our hospital over a 60-month period and to determine the necessity of these consultations, the diagnoses, treatment modalities and patient prognoses. Materials and methods: Consultations requested from the inpatient services of other clinics in Bağcılar Training and Research Hospital Nephrology Clinic between 01.01.2017 and 01.01.2022 were recorded. Branches requiring consultation, the reasons for the consultation acute kidney injury, chronic kidney disesae, end stage renal failure, pre-operative nephrological evaluation, nephrological evaluation before the contrast enhaced imaging, nephrological evaluation before coronary angiography and electrolyte imbalance. The renal replacement therapy needs of the patients and prognosis of the patients were evaluated. Results: 917 patients were included in the study. Cardiovascular Surgery Service: 160 (17.4%), Orthopedics Service: 121 (13.1%), Anesthesiology-Intensive Care Service: 109 (11.8%), General Surgery Service: 90 (9.8%), Cardiology Service: 86 (9.3%), Urology Service: 67 (7.3%), Pandemic Service: 62 (6.7%), Neurology Service: 58 (6.3%), Coronary Intensive Care Service: 55 (5.9%), respectively, are of the clinical services that most requested consultation. When the reasons for requesting consultation are reviewed; acute kidney injury-oliguria-anuria: 424 (46.2%), pre-operative nephrological evaluation: 274 (29.9%) and chronic kidney disease-end stage kidney disease: 124 (13.5%), nephrological evaluation before the contrast enhaced imaging and nephrological evaluation before coronary angiography:54 (%5.9) were the most frequently requested consultation reasons. When we evaluated the answers of the consultations and the diagnoses made, it was seen that 501 (54.6%) patients were diagnosed with chronic kidney disease and end-stage renal disease, 367 (40%) patients with acute kidney injury, and 34 (3.7%) patients with normal renal function. Hemodialysis treatment was applied to 274 (29.8%) of the consulted patients, and the need for renal replacement therapy was not seen in 644 (70.2%) patients. Conclusion: Nephrology is a specific branch that serves a high population with a limited number of physicians, and it is not always possible to reach a nephrology specialist in every hospital. The different recommendations described in the literature can cause confusion about when patients should be consulted with a nephrologist. Currently, a small number of nephrologists give priority to consultations, but the patients consulted are not clearly defined and can be consulted with inconsistent data. For this reason, the addition of nephrology training during residency in some basic subjects will allow certain patient groups to be followed without consultation. By establishing standardized criteria, both patient survival and medical service quality can be increased.