Teacher educators' and master's degree students' perceptions of learner autonomy regarding language learning in ELT department
İngilizce Öğretmenliği Bölümü yüksek lisans öğrencileri ve akademisyenlerinin dil öğreniminde özerk öğrenmeyle ilgili tutumları
- Tez No: 711976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özerk Öğrenme - Sorumluluk- Yetenek- Etkinlik- Dil Öğrenme, Learner Autonomy- Responsibility- Ability- Activity- Language Learning
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Özerk öğrenme, yabancı dil öğretimi ve öğreniminde önemli bir araştırma konusu olmuştur. Öğretmenden bağımsız çalışmayı, öğrenme sürecini yönetmeyi ve öğrenmeden sorumlu olmayı kapsamasından dolayı, bu alanda birçok uzman özerk öğrenmeyi dil öğrenim sürecinin önemli bir parçası olarak görmektedir. Bu çalışma, İngilizce öğretmenliği alanında yüksek lisans yapan öğrencilerin ve bölüm akademisyenlerinin yabancı dil öğreniminde özerk öğrenme üzerine tutumlarını ve onların özerk öğrenme uygulamalarından ne anladıklarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla nicel ve nitel bilgi toplama araçlarını içeren karma yöntemle bilgi toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 100 İngilizce öğretmenliği bölümü yüksek lisans öğrencisinin katılımcı olduğu anket ve 4 öğretmen eğitimcisi akademisyenin katılımcı olduğu mülakattan oluşmaktadır. Araştırmanın bulguları, öğrencilerin yeteneklerine yönelik olumlu tutumlarına ve sorumluluklarının farkında olmalarına rağmen yine de öğrenme sürecinden akademisyeni sorumlu tutmayı tercih ettiklerini ortaya koymaktadır. Bu araştırma aynı zamanda akademisyenlerin özerk öğrenmeyi geliştirmeye yönelik olumlu tutumlara sahip olduklarını ve öğrencilerin öğrenme sürecini geliştirmedeki öneminin farkında olduklarını ortaya koymuştur. Başarılı bir öğrenme sürecinde özerk öğrenmenin önemli bir rol oynamasından dolayı, özerk öğrenmeyi teşvik etmek üzerine daha fazla çalışma yapılmasıyla ilgili öneriler ve tavsiyeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Learner autonomy has been a major topic of interest in foreign language teaching and learning. Many experts in the field have considered it as an essential part of the language learning process as it places a great deal of emphasis on being independent, self-directed and feeling a sense of ownership. This study aims to explore ELT master's degree students' and teacher educators' perceptions of learner autonomy as well as their understandings of autonomous learning regarding language learning. To achieve the objectives, mixed-methods research combining elements of qualitative and quantitative data was undertaken with a view to collecting and analysing them. A questionnaire in which 100 master's degree students were the participants and an interview with four ELT teacher educators was administered by the researcher. The findings of the study reveal that despite the master's degree students' positive attitudes towards their abilities and their awareness of their responsibilities, they still prefer to hold their academics responsible for the learning process. This research has also found that the academics have positive attitudes towards promoting learner autonomy and are aware of its importance of enhancing the role of students in the learning process. Due to the significant role of learner autonomy in a successful learning process, suggestions and recommendations for a further study to promote learner autonomy have been made.