Evde bakım hizmeti alan yaşlıların yaşam kalitesi ve kaygı düzeyinin incelenmesi: Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
Investigation of quality of life and anxiety level of elderly people receiving home care service: Ankara Metropolitan Municipality example
  1. Tez No: 711984
  2. Yazar: ELİF BÜŞRA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVAL BEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Public Administration, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, yaşlı birey, evde bakım hizmeti, yaşam kalitesi, geriatrik kaygı, Old age, elderly person, home care service, quality of life, geriatric anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dünyada bakım desteğine ihtiyaç duyan yaşlı bireylerin sayısının her geçen gün artması ile birlikte yaşlılara yönelik bakım hizmetlerine olan ihtiyaç da önemli derece artmaktadır. Bu araştırmada, Ankara Büyükşehir Belediyesi örneğinde evde bakım hizmetleri alan yaşlıların yaşam kalitesinin ve kaygı düzeyinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma deseni ile gerçekleştirilen bu çalışmanın araştırma örneklemini, 1 Mart - 30 Nisan 2021 tarihleri arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Hizmet Merkezinden evde bakım hizmeti alan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 60 yaş üstü 103 yaşlı birey oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Soru Formu, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Modülü (WHOQOL-OLD) ve Geriatrik Kaygı Ölçeği (GKÖ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 programı ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları çoğunlukla ilkokul mezunu (%62,1) kadınlardan (%78,6) oluşmaktadır. Katılımcılar çoğunlukla (%38,8) kardiyolojik hastalıklara ve fiziksel hastalıklara (%23,3) sahiptir. Evde bakım hizmetlerinden en çok sağlık hizmetini (%44,7) alan katılımcıların tamamına yakını (%93,1) aldığı evde bakım hizmetlerinden memnundur. Bununla birlikte katılımcılar aldıkları evde bakım hizmetlerinin niteliğinin arttırılmasını, temizlik hizmetlerinin sıklaşmasını ve boş zamanlarını geçirebilecekleri merkezlerin açılmasını talep etmektedir. Katılımcıların yaşam kalitesi ve geriatrik kaygı düzeyi düşüktür. Gelir durumu ve eğitim düzeyi arttıkça bireylerin yaşam kalitesi de artmaktadır. Herhangi bir kronik hastalığa sahip olmayan katılımcıların yaşam kalitesi hastalığı olanlara göre daha yüksektir. Daha yaşlı, kalp hastalığı bulunan ve birileri ile birlikte yaşayan katılımcıların kaygı düzeyleri daha yüksektir. Temizlik hizmeti alan yaşlı bireylerin kaygı düzeyi daha yüksek iken psikolojik destek hizmeti alanların kaygı düzeyi daha düşüktür. Araştırma bulguları, sayısı gittikçe artan evde bakım hizmeti alan yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin arttırılmasında ve kaygı düzeylerinin azaltılmasında Ankara Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Hizmet Merkezi tarafından verilen evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
With the increase in the number of elderly individuals in need of care support in the world, the need for care services for the elderly is also increasing significantly. In this study, it was aimed to examine the quality of life and anxiety level of the elderly who receive home care services in the example of Ankara Metropolitan Municipality. The research sample of this study, which was carried out with a quantitative research design, consisted of 103 elderly individuals over the age of 60 who received home care services from the Ankara Metropolitan Municipality Elderly Service Center between March 1 and April 30, 2021 and agreed to participate in the research. Questionnaire developed by the researcher, World Health Organization Quality of Life Module (WHOQOL-OLD) and Geriatric Anxiety Inventory (GQS) were used as data collection tools in the study. The data obtained were analyzed and interpreted with the SPSS 22 program. The participants of this study are mostly primary school graduates (62.1%) women (78.6%). Participants mostly (38.8%) had cardiological diseases and physical diseases (23.3%). Almost all of the participants (93.1%) who received the most health care services (44.7%) from home care services were satisfied with the home care services they received. In addition, the participants demand that the quality of home care services they receive should be increased, cleaning services should be more frequent and centers where they can spend their free time. The quality of life and geriatric anxiety level of the participants were low. As income and education level increase, the quality of life of individuals also increases. The quality of life of the participants who do not have any chronic disease is higher than those who have the disease. Participants who are older, have heart disease, and live with someone have higher anxiety levels. While the anxiety level of elderly individuals receiving cleaning service is higher, the anxiety level of those receiving psychological support services is lower. The research findings reveal the importance of improving the home care services provided by the Ankara Metropolitan Municipality Elderly Service Center in increasing the quality of life and reducing the anxiety levels of the elderly individuals who receive home care services.