Küreselleşmenin vergi gelirlerine etkisi: Doğrudan yabancı yatırımlar özelinde E7 ülkeleri için ekonometrik bir analiz
The effect of globalization on tax revenues: An econometric analysis for E7 countries special for foreign direct investments
- Tez No: 711985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KUTBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, DYY, Vergi Gelirleri, E7 Ülkeleri, Panel Veri Analizi, Globalization, FDI, Tax Revenues, E7 Countries, Panel Data Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Küreselleşme, dünya ülkelerinin ekonomik olarak birbirine bağlığı, piyasaların birbirine bağımlılığı, üretim faktörlerinden emek ve sermayenin ülke sınırlarının ötesine hareketliliği anlamına gelmektedir. Küreselleşme sadece ekonomik hayatı değil sosyal, politik ve kültürel hayatı da etkilemektedir ve günümüz dünyasında her kavramla yakından ilişkilidir. Zaman ve mekânı birçok alanda giderek daha anlamsızlaştıran küreselleşme, uluslararası ticarette liberalleşmeyi, doğrudan yabancı yatırımın genişlemesini ve büyük sınır ötesi finansal akışları yönlendirmektedir. Küreselleşme doğrudan yabancı yatırımın itici gücünü oluşturmaktadır. Özellikle 1980'lerden itibaren dünya çapında doğrudan yabancı yatırımlar giderek daha önemli hale gelmiştir. Artan DYY ülke ekonomisini geliştirdiği gibi, bilgi, teknoloji ve tecrübe transferini sağlamak, istihdamı arttırmak, yaşam standartlarını yükseltmek gibi olumlu katkılarda sağmaktadır. DYY ile vergi gelirlerinde de artış sağlanmaktadır. Hem yatırımcıdan elde edilen vergi geliri hem de dolaylı olarak istihdamın ve kişi başına düşen gelirin artmasıyla vergi gelirinde artış sağlanmaktadır. Bu çalışma ile küreselleşmenin DYY üzerindeki etkisi, DYY'nin de vergi gelirleri üzerindeki etkisi 2008-2018 yılları arasında E7 ülkeleri özelinde panel veri analizi yapılarak araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda ekonomik küreselleşmede meydana gelen %1'lik bir değişimin, DYY üzerinde 0.6'lık olumlu (arttırıcı) bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. DYY'de meydana gelen 1 birimlik değişim (%1'lik değişim), vergi gelirleri üzerinde 0.5'lik olumlu (arttırıcı) bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.E7 ülkelerinde, Küreselleşme DYY'nin artmasına, DYY de vergi gelirlerinin artmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization means the economic interconnectedness of the countries of the world, the interdependence of markets, the mobility of labor and capital from the factors of production beyond the borders of the country. Globalization affects not only economic life but also social, political and cultural life and is closely related to every concept in today's world. Globalization, which makes time and space increasingly meaningless in many areas, drives liberalization in international trade, expansion of foreign direct investment and large cross-border financial flows.Globalization is the driving force of foreign direct investment. Foreign direct investments around the world have become increasingly important, especially since the 1980s. Increasing FDI not only improves the country's economy, but also provides positive contributions such as transferring knowledge, technology and experience, increasing employment and raising living standards. Tax revenues also increase with FDI. An increase in tax revenue is achieved both by the tax revenue obtained from the investor and indirectly by the increase in employment and per capita income. In this study, the effect of globalization on FDI and the effect of FDI on tax revenues were investigated by making panel data analysis specific to E7 countries between 2008 and 2018. As a result of the research, it has been determined that a 1% change in economic globalization has a positive (increasing) effect of 0.6 on FDI.It has been concluded that a 1-unit change (1% change) in FDI has a positive (increasing) effect of 0.5 on tax revenues.In E7 countries, Globalization contributes to an increase in FDI and FDI contributes to an increase in tax revenues.