Sağlık personelinde pandemi sürecinde oluşan anksiyete durumu ve tükenmişlik sendromunun incelenmesi
Investigation of anxiety status and burnout syndrome occurred in the process of pandemic inhealth personnel
- Tez No: 712241
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Psychology, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, pandemi, sağlık personeli, tükenmişlik, anksiyete, Covid-19, pandemic, health personnel, burnout, anxiety
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Covid-19 salgını sırasında yaşanan belirsizlik ve iş yoğunluğu gibi nedenlerle başta hemşireler olmak üzere tüm sağlık çalışanları psikososyal açıdan etkilenmektedir. Alanyazında yeni çalışmalar sürekli yapılmasına karşın hala sınırlı sayıdadır. Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışmada, ön saflardaki sağlık personellerinin anksiyete ve tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca uygun olarak kolayda örnekleme tekniği ile Lefkoşa ilçesinden 207 sağlık personelinden toplanan veriler ile analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada katılımcılara ait tanımlayıcı bilgilerin elde edilmesi için Demografik Bilgi Formu, anksiyete düzeylerinin belirlenmesi için Beck Anksiyete Ölçeği ve tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi için Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. SPSS programı ile gerçekleştirilen analizler sonucunda, demografik özellikleri ile anksiyete ve tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların tükenmişlik ve anksiyete düzeyleri, cinsiyet ve haftalık çalışma sürelerine göre farklılık göstermemektedir. Buna karşın, katılımcıların yaş grubu, eğitim seviyeleri, gelir düzeyleri, çalışılan birim, meslekte çalışma süreleri ve çalıştıkları pozisyonlar ile anksiyete ve tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Bununla birlikte katılımcıların tükenme ve duyarsızlaşma tutumları orta düzeyde, yetkinlik tutumları ise düşük düzeyde tükenmişlik içerisinde olduğu ve anksiyete düzeylerinin düşük seviyede olduğu belirtilebilir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, sağlık yönetimi üzerine gerçekleştirilecek çalışmalara örnek olabilir, örgütsel bağlılık, iş tatmini, işten ayrılma niyeti vb. ölçekler ile genişletilebilir.
Özet (Çeviri)
All healthcare professionals, especially nurses, are affected psychosocially due to reasons such as uncertainty and workload during the Covid-19 epidemic. Although new studies are constantly being conducted in the literature, they are still limited in number. In this descriptive study, it was aimed to determine the anxiety and burnout levels of healthcare professionals in the front line. In accordance with this purpose, analyzes were carried out with the data collected from 207 health personnel from the district of Nicosia with the convenience sampling technique. In the study, Demographic Information Form was used to obtain descriptive information of the participants, Beck Anxiety Scale to determine anxiety levels and Maslach Burnout Scale to determine burnout levels. As a result of the analyzes performed with the SPSS program, it was determined that there were significant differences between demographic variables and anxiety and burnout levels. Participants' levels of burnout and anxiety do not differ according to gender and weekly working time. On the other hand, significant differences were found between the participants' age group, education level, income level, unit of employment, duration of work in the profession, and their anxiety and burnout levels. However, it can be stated that the participants' burnout and depersonalization attitudes are moderate, their competency attitudes are low and their anxiety levels are low. The findings obtained within the scope of the research can be an example for the studies to be carried out on health management. Moreover, research, organizational commitment, job satisfaction, intention to leave, etc. It can be expanded with its scales.