İrab ilminin nasların/metinlerin anlaşılmasındaki rolü ve bunun fıkıh usûlü konularında uygulanışı
The role of irab science in understanding the texts and its application in fiqh methods
  1. Tez No: 712334
  2. Yazar: FARAG A. M. SASI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KAZAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İ'rab Karineleri, İçtihad Şartları, Nahiv Karineleri, Nahvin İşlevi, Usül Âlimleri, Usülcü Müctehid, Presumptions of I'rab, Conditions of Ijtihad, Presumptions of Nahw, Function of Nahw, Usul Scholars, Usulist Mujtahid
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışma, öncelikle metinleri okurken ve analiz ederken nahiv ve i'rabla ilgili karineler arasındaki yakın ilişkiyi göstermek suretiyle i'rabın metinlerin anlamlarını belirtmedeki önemli rolünü göstermeyi ele almaktadır. Bu çalışma, nahiv ve i'rab arasındaki bu yakın ilişkinin varlığına dayanarak, kelimelerin cümle içindeki işlevini belirleme noktasında nahiv ve i'rabın işlevininayırt edilemeyecekboyuta nasıl ulaştığını da ele almaktadır. Çalışma, i'rabın önemi konusunda somut bir gerçeği açıklamaktadır. Bu gerçek de, fıkıh usûlcülerinahvin amacı ve manalara hizmet etmedeki öneminden bahsederken ve usülcü müçtehidin şartları arasında gösterilen ilimlerin kapsamına nahiv ve i'rabı da koymaya sevk eden sebeplerden söz ederkenkendini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study primarily deals with demonstrating the important role of i'rab in specifying the meanings of texts by showing the close relationship between nahw and presumptions about i'rab while reading and analyzing texts. Based on the existence of this close relationship between nahiv and i'rab, this study also deals with how the function of nahiv and i'rab reached an indistinguishable level at the point of determining the function of words in sentences. The study explains a concrete fact about the importance of i'rab. This fact also shows itself when fiqh scholars talk about the purpose of nahw and its importance in serving meanings, and when they talk about the reasons that lead them to include nahw and i'rab in the scope of sciences, which are among the conditions of the usulist mujtahid.