İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin triarşik zeka ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between triarchic abilities and perceptions of problem solving skills in primary school 4th grade students
  1. Tez No: 712358
  2. Yazar: SELMA BAŞ DÖNERGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN İFLAZOĞLU SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul 4. sınıf, problem çözme, Sternberg triarşik yetenekler testi, triarşik zeka, zeka, Primary school 4th grade, problem-solving, Sternberg triarchic abilities test, triarchic intelligence, intelligence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin triarşik zeka puanları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmada ayrıca öğrencilerin triarşik zeka puanları ile problem çözme beceri puanlarının akademik başarı ve cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmıştır. İlişkisel tarama modelinde olan bu araştırmanın örneklemini Mersin ili Tarsus ilçesinde bulunan ilkokulların 4. sınıflarında öğrenimlerine devam eden 426 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Sternberg Triarşik Yetenekler Testi”,“İlköğretim Düzeyindeki Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri”kullanılmıştır. Ayrıca akademik başarılarını belirlemek için okul idaresinden öğrencilerin dönem sonu notları alınmıştır. Sternberg Triarşik Yetenekler Testinin bu araştırma verilerindeki geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla madde tepki kuramı doğrultusunda Jmetrik 4.0 programı kullanılarak Rasch analizi yapılmıştır. Jmetrik kullanılarak yapılan hesaplamalardan sonra öğrencilerin Sternberg Triarşik Yetenekler Testi puanları belirlenmiştir. Bu aşamadan sonra analizler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın genel ve alt amaçları doğrultusunda frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, ilişkisiz örneklemler t-testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin triarşik zeka puanları genel, pratik ve yaratıcı zeka açısından orta düzeyde bulunurken analitik zeka açısından zayıf düzeyde bulunmuştur. Analizler sonucunda öğrencilerin triarşik zeka puanlarının cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı, ancak akademik başarılarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin problem çözme becerilerine ilişkin algılarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin problem çözme becerilerine ilişkin görüşlerinin akademik başarılarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde farklılaştığı, cinsiyete göre ise anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Triarşik zeka düzeyi ile problem çözme becerilerine ilişkin görüşleri arasındaki ilişkiye bakıldığında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir. Sonuç olarak elde edilen bulgular doğrultusunda öğrencilerin triarşik zeka ile problem çözme becerilerine ilişkin görüşlerinin birbiriyle doğrusal bir ilişki içerisinde oldukları bir başka deyişle öğrencilerin triarşik zeka puanları arttıkça problem çözme becerilerinin de artacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the relationship between triarchic intelligence scores and problem-solving skills of primary school 4th-grade students. In addition, the difference between students' triarchic intelligence scores and problem-solving skill scores according to academic achievement and gender was tested. A relational scanning model was used in the research. The sample of the study is 4th-grade students (426) in the Tarsus district of Mersin city. In the research, the“Sternberg Triarchic Abilities Test”and“Problem Solving Inventory for Primary Education Children”were used as data collection tools. In addition, school scores were used. Rasch analysis was performed with Jmetrik 4.0 program to determine the validity and reliability of the data obtained from the Sternberg Triarchic Abilities Test. Subsequently, analyzes were made using the SPSS 22.0 package program. In line with the general and sub-goals of the study, frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, unrelated samples t-test, Mann Whitney U test, and Kruskal Wallis test was used. Pearson's correlation analysis was used to reveal the relationships between variables. As a result of the research, the triarchic intelligence scores of the students were found to be at a medium level in terms of general, practical, and creative intelligence. It was found to be weak in terms of analytical intelligence. The triarchic intelligence scores and academic achievement scores of the students do not significantly change according to gender. It was observed that students' perceptions of problem-solving skills were at a high level. While there was a statistically significant difference between the scores of students' problem-solving skills and academic achievement, no significant difference was found in terms of gender. It is seen that there is a positive and moderately significant relationship between students' triarchic intelligence levels and their perceptions of problem-solving skills. As a result, it is seen that students' triarchic intelligence and problem-solving skills are in a linear relationship with each other. In other words, as students' triarchic intelligence scores increase, their problem-solving skills will also increase.