II. Meşrutiyet Dönemi İstanbul'unda adi suçlar (1908-1918)
Ordinary crimes in İstanbul during the Second Period of the Legitimacy (1908-1918)
  1. Tez No: 712364
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÜLKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEMEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Meşrutiyet Dönemi, İstanbul, Suç, Suçlular, Asayiş ve Güvenlik, II. Period of Legitimacy, Istanbul, Crime, Criminality, Policing and Security
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
II. Meşrutiyet'in ilanıyla Osmanlı Devleti; siyasi, iktisadi, hukuki, askerî ve sosyal alanda birçok değişimin yaşandığı bir sürece girmiştir. Özellikle 1908-1918 yılları arasında Osmanlı Devleti'nin yaşadığı isyanlar, siyasi kamplaşmalar, faili meçhul cinayetler, savaşlar, göçler, ekonomik bunalımlar başkent olması nedeniyle ilk önce İstanbul'da tesirini göstermiş ve şehrin güvenlik ve asayişi bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Şehirde her geçen gün artan suç vakaları ve güvenlik kaygıları İstanbul sakinlerini tedirgin ettiği gibi bürokratik ve siyasi çevrelerde bu durumdan rahatsız olmuştur. II. Abdülhamit devrinden kalma kolluk güçleri ise İstanbul'daki suç vakalarına zamanında müdahale edememiş ve şehrin asayişini temin etmede yetersiz kalmıştır. Bu durum İstanbul'daki asayiş unsurlarının modernleşmesini kaçınılmaz kılarken II. Meşrutiyet döneminde güvenlik güçlerinin merkezileşmesi ve mesleklerinde uzmanlaşmaları için önemli adımlar atılmasını sağlamıştır. Bu çalışma 1908-1918 yılları arasında önemli kırılmalar yaşayan Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'da yaygın olarak işlenen adi ve cinsel içerikli suçları ve bu suçları işleyen suçluları ele almıştır. Aynı zamanda İstanbul'da suç olgusunu ortaya çıkaran etkenlere ve güvenlik güçlerinin ne gibi tedbirler aldığına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire with the proclamation of the Second Legitimacy; has entered a period of many changes in the political, economic, legal, military and social spheres. Especially between 1908 and 1918, the uprisings experienced by the Ottoman Empire, political encampments, unsolved murders, wars, migrations, economic crises first had an effect in Istanbul and the security and security of the city were negatively affected. Increasing crime cases and security concerns in the city have unsettled the residents of Istanbul and have been disturbed in bureaucratic and political circles. Second, the law enforcement agencies of the Abdulhamid era failed to intervene in the criminal cases in Istanbul in a timely manner and were incapable of ensuring the security of the city. While this makes the modernization of the policing elements in Istanbul inevitable, it has led to important steps to centralize the security forces and specialize in their professions during the period of legitimacy II. This study covers common petty and sexually explicit crimes and criminals who committed these crimes in Istanbul, the capital of the Ottoman Empire, which suffered significant fractures between 1908 and 1918. At the same time, the factors that revealed the phenomenon of crime in Istanbul and what measures the security forces took in this regard were mentioned.