لكلمات العربية المستعملة في اللغة التركية وأثرها في تعليم العربية للطلاب الأتراك
Türkçe'de kullanılan Arapça kökenli kelimeler ve Türk öğrencilere Arapça öğretimindeki etkileri / Arabic words used in Turkish and its effects in teaching Arabic for Turkish students
  1. Tez No: 712390
  2. Yazar: ALİ KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NIDAL F. A. ALSHORBAJI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Arapçanın, Öğretilmesi, Arapçadan Alınmış Kelimeler, Türk Dili, Arap Dili, Anadil, Teaching Arabic as a Foreign Language, Arabic loanwords in Turkish, Turkish Language, Arabic Language, Mother Tongue
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın konusu ve amacı, Arapça öğrenen Türk öğrencilerin öğrenme süresince anadillerindeki var olan Arapça asıllı kelimelerden hareketle anadil olarak Türkçenin öğrenim süreçlerine etkisini incelemektir. Öğrenci Arapça öğrenirken dil alt yapısında var olan Arapça asıllı Türkçe kelimelerden etkilenmektedir. Bu etkileşimin Arapça cümleleri anlamasında ve öğrenim sürecinde olumlu ve olumsuz etkileri varsayılmaktadır. Bu çalışmada Arapça eğitiminde Arapça ile Türkçe dilleri arasında var olan ortak lafızlara özel bir önem atfetmenin faydalı olacağı varsayılmaktadır. Çünkü bu ortak kelimeler bazen anlamda eşleşirken bazen de çok farklı anlamlara işaret edebilmektedir. Bu farklılık öğrencinin öğrenim sürecini olumsuz olarak etkilemekte ve onun önünde bir engel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject and purpose of this research is to examine the effect of Turkish as a native language on the learning processes of Turkish students learning Arabic, based on the borrowed Arabic words in Turkish. While the student is learning Arabic as a second language, he is influenced by the Turkish words of Arabic origin existing in the language infrastructure. It is assumed that this interaction has positive and negative effects on understanding Arabic sentences and on the learning process. In this study, it is assumed that it would be beneficial to attach special importance to the common words that exist between Arabic and Turkish languages during teaching Arabic. Because of these common words, sometimes match in meaning occurs, and sometimes they can point to very different meanings. This difference negatively affects the learning process of the student and becomes an obstacle in the teaching process.