Bir mortalite belirteci olarak kalp hızı toparlanma indeksinin diyastolik disfonksiyonu olan bireyler ile normal bireyler arasında karşılaştırılması
Comparison of individuals with diastolic dysfunction and normal diastolic function in terms of heart rate recovery as a predictor of mortality
  1. Tez No: 712391
  2. Yazar: MUHAMMED NECATİ MURAT AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp hizi toparlanma indeksi, Diyastolik disfonksiyon, Ekokardiyografi, Heart rate recovery, Diastolic dysfunction, Echocardiography
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Aksoy, Muhammed N M. Bir Mortalite Belirteci Olarak Kalp Hızı Toparlanma İndeksinin Diyastolik Disfonksiyonu Olan Bireyler ile Normal Bireyler Arasında Karşılaştırılması. S.B. Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2011. Kardiyovasküler risk değerelendirilmesinde eforlu EKG testinde ölçülebilen ve genel olarak vagal tonusun bir göstergesi sayılan KHTI, aynı zamanda diğer tüm risk faktörlerinden bağımsız olarak bir mortalite riski belirleyicisi olarak göze çarpmaktadır. Daha önce diyastolik kalp yetmezliği dahil çok çeşitli kardiak hastalık grubuyla ilişkisi gösterilen KHTI nin asemptomatik sol ventrikül diyastolik disfonksiyonu olan bireylerle normal diyastolik fizyolojiye sahip bireyler arasındaki farkını inceledik. Çalışmamıza normal diyastolik fonksiyonlu, Evre 1 DDF ve Evre 2 DDF gruplarına ayrılan 71 hasta dahil edildi. Diyastolik fonksiyon değerlendirmesi transtorasik ekokardiyografi ile yapılırken, tüm hastalar eforlu EKG testinde yaşa göre belirlenmiş maksimal kalp hızına çıkarıldıktan sonra egzersiz bitiminde 1. ve 2. dakikadaki KHTI ölçümleri alındı. Gruplara göre ortalama HRR1 değerleri arasındaki fark değerlendirildiğinde, Evre 1 ile Normal DF grupları arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı ve Evre 1 grubunda HRR1 değerleri daha düşük izlenirken, bu fark Evre 1 ile Evre 2 grubu arasında ve Evre 2 ile Normal DF grubu arasında izlenmemiştir ancak Evre 2 grubu HRR1 değerlerinde azalmaya yönelik bir eğilim de dikkati çekmiştir. (Normal DF, Evre 1 ve Evre 2 değerleri sırasıyla 36,6±9,7 25,1±11,1 ve 29,0±10,2 p:0,003). Gruplara göre HRR2 değerleri arasında ise benzer sonuçlar elde edilmiştir. Evre 1 DDF grubunda Normal DDF grubuna göre anlamlı olarak daha düşük izlenen HRR1 değeri diğer demografik kriterlere göre regresyon analizi ile düzeltme yapıldığında yine anlamlı olarak düşük bulunmuş olup, aralarında bağımsız bir ilişki izlenmiştir. Sonuç olarak Evre 1 DDF olan bireylerde yaş, cinsiyet, BKİ, DM, HT ve sigara öyküsünden bağımsız olarak KHTI normal bireylere göre düşük izlenmiştir. Bu bulgu asemptomatik diyastolik disfonksiyonu olan hasta grubunda, otonomik bozukluğun semptomların başlamasından daha önce bozulduğunun ve artmış mortalitenın göstergesi olabilir
Özet (Çeviri)
Aksoy, Muhammed N M. Comparison of individuals with diastolic dysfunction and normal diastolic function in terms of heart rate recovery as a predictor of mortality. S.B. Health Ministry, Ankara Diskapi YB Training and Research Hospital Dept. Of Cardiology, MD thesis, Ankara, Turkey 2011 Heart rate recovery which is measured in recoevry period of the exercise ECG test is a function of vagal tonus. It can be used as a predictor of mortality independent from other cardiovascular risk factors. In this study we compared asymptomatic diastolic dysfunction patients with healthy controls in terms of HRR which was already documented to be abnormal in patients with diastolic heart failure. We enrolled 71 patients in total which was divided into 3 groups consisted of Grade 1 DDF, Grade 2 DDF and Normal DF groups. Diastolic function assessments were made by TTE and all the patients achieved age predicted submaximal heart rate during exercise stress test. Heart rate recovery measured at 1st (HRR1) and 2nd (HRR2) minutes after cessation of exercise without a cool down period. HRR1 values in the Grade 1 DDF group were significantly lower than control group. Although mean HRR1 of Grade 2 DDF showed a trend towards lower than controls, it did not reach any statistical significance comparing with Grade 1 DDF and control group. (Normal, Grade 1 and Grade 2 HRR1 values were 36,6±9,7 25,1±11,1 and 29,0±10,2 p:0,003). There were no significant difference in HRR2 between groups. In regression analysis, the difference of HRR1 values between Grade 1 DDF and Normal DF seemed to be independent from other variables (age, sex, DM, HT, smoking). These findings suggest that autonomic functions begins to deteriorate much before the onset of symptoms in diastolic dysfunction patients and this deterioration could be a sign of an increase in overall mortality risk in this subgroup of patients.