التّطوّر الدّلالي للكلمات العربيّة في اللّغة التّركيّة
Et-tetavvürü'd delâli lil-kelimâtil Arabiyye fi'llüğatit- Türkiyye
- Tez No: 837355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOUMİA HAJ NAYEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Development, semantic, dictionary, Arabic, Turkish
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, Türkçe 'de anlam bakımından gelişmiş Arapça kelimeleri ele almaktadır. Türklerin Arap coğrafyasına yakınlığı ve İslamiyet'i kabul etmeleriyle birlikte Türkçe, Arapçadan etkilenmiştir. Osmanlıcanın bunda büyük etkisi vardır. Harfler, Arapça yazılırdı. Osmanlı devletinde dini eğitimler Arapça öğretilirdi. Edebiyat ise Arapçadan ve Farsçadan etkilenmiştir. Bunun sonucunda Arapçadan Türkçeye birçok kelime girmiş olup 2005 yılında basılan Türkçe sözlükte anlam bakımından gelişmiş ve gelişmemiş Arapça kelimelerin sayısı 6463'e kadar artmıştır. Araştırmacı, Arapça kelimelerin Türkçede kullanılmasıyla birlikte özellikle bazı Arapça harflerin Türkçe 'de bulunmaması sebebiyle bazen Türkçedeki seslerin orantılı olarak bazı ses değişikliklerine maruz kaldıklarını ve Arapça'da bir çok kelimenin çoğul olarak gelmesine rağmen Türçe'de tekil kullanıldıklarını, Anlam bakımından gelişmiş kelimler ise bazılarının anlam yönünden geliştiklerini bazılarının da gelişmediklerini belirtti. Anahtar kelimeleri: Gelişme, Anlam, Arapça, Sözlük, Türkçe.
Özet (Çeviri)
This study focused on the semantic development of the Arabic words in the Turkish language, as the Arabic language had a great presence in the Ottoman and modern Turkish language by virtue of the geographical proximity of the Turks to the Arabs, and the influence of the religion of Islam. embraced by the Turks. As it was written in Arabic letters, just as Islamic studies were taught in Arabic in the Ottoman Empire, as for literature, it was influenced by Persian and Arabic, and one of the results of this friction was the entry of many into the Arabic language. words into Turkish. Their number reached 6,463 words in the dictionary issued by the Turkish Language Foundation in 2005, after several attempts at purification and Turkification, some of their semantics have evolved and some of which have not. The researcher concluded that the Arabic words, when they entered into use in the Turkish language, were sometimes affected by some change in sounds in proportion to the sounds of the Turkish language, and that many words were used using the singular despite their coming in the plural form in Arabic. Its significance, some of which narrowed its significance, and some of its significance narrowed.