Ebu Muhammed Bedruddîn Mahmûd el-Aynî'nin 'Şerhu Süneni Ebî Davud' ve 'Umdetü'l-kârî fî Şerhi Sahihi'l-Buharî' eserlerindeki Kitabu's-Salat bölümünün mukayesesi
Comparison of the Kitabu's-Salat section in the works of Ebu Muhammed Bedruddîn Mahmud al-Aynî in 'Sharhu Sunen abi Davud' and 'Umdetu'l-kari fi Serhi Sahihi'l-Buhari'
  1. Tez No: 712415
  2. Yazar: MERYEM NUR GÖZÜKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Aynî, Hadith, Aynî, Umdetu'l-Kari, Sharhu Sunen, commentary, prayer, isnad, rical, copy of the books
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bedruddîn Mahmûd el-Aynî, çok sayıda eser yazmış hicrî IX. asrın önde gelen âlimlerindendir. Bu çalışma, Şerhu Süneni Ebî Dâvûd ve Umdetü'l-kârî fî Şerhi Sahîhi'l-Buhârî eserlerinin namaz bölümleri çerçevesinde ele alınmıştır. Tezde, iki eserin namaz bölümlerinde bulunan benzer hadislerden ve bablardan yararlanmak suretiyle kıyaslama yapılmıştır. Bu iki eser arasındaki farklılıklar ve benzerliklerin bulunması amaçlanmıştır. Tezde eserlerin nüsha farklılıklarına, Aynî'nin her iki eserinde diğer âlimlere yaklaşımlarına, bab başlıklarında bulunan benzerliklere dikkat çekilmiştir. Bir hadis açıklanırken ele alınan konular bağlamında hadislerin sıhhatinin incelenmesi, isnâd beyanı, ricâl beyanı, tahrîc beyanı gibi konuların Aynî tarafından ele alınma şekli, mukayeseli olarak incelenmiştir. Yapılan çalışmanın sonunda Şerhu Süneni Ebî Dâvûd ve Umdetü'l-kârî fî Şerhi Sahîhi'l-Buhârî eserlerinde bulunan hadislerin, ayetler ve diğer hadislerle delillendirilme biçimleri ve ihtilaflı hadislerin yorumu ele alınmıştır. Kısaca Aynî'ye ait bu iki eser arasında yöntemsel farklılıklar tespit edilmekle beraber, Aynî'nin yorumları kapsamında birbiri ile çelişen farklılıklara rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Bedruddin Mahmud al-Aynî wrote many works in the IX. He is one of the leading scholars of the century. This study has been handled within the framework of the prayer sections of the works of Şerhu Süneni Ebî Dâvûd and Umdetü'l-karî fî Şerhi Sahihi'l-Bukhari. In the thesis, a comparison has been made by making use of similar hadiths and chapters in the prayer sections of the works of two boks. It is aimed to find the differences and similarities between these two works. In the thesis, attention is drawn to the differences in the copies of the works, the approaches of Aynî to other scholars in both works, and the similarities in the titles of the chapters. In the context of the issues discussed while explaining a hadith, the way in which Aynî handled the issues such as the examination of the authenticity of the hadith, the statement of isnâd, the statement of the rijl, the statement of the tahric were examined comparatively. At the end of the study, the ways in which the hadiths in the works of Şerhu Süneni Ebî Dâvûd and Umdetü'l-karî fî Şerhi Sahihi'l-Bukhari are evidenced by verses and other hadiths and the interpretation of conflicting hadiths are discussed. In short, although there are methodological differences between these two works of Aynî, no conflicting differences have been found within the scope of Aynî's interpretations.