Göçmen nüfusun sağlık durumunu belirleyen faktörlerin lojistik regresyon ile incelenmesi: Adana örneği
Investigation of the factors that determine the health conditions of immigrant population using logistic regressin: The case of Adana
  1. Tez No: 712419
  2. Yazar: SELDA SOYGÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, kırılgan grup, sağlık, kategorik değişken, lojistik regresyon, Migration, vulnerable group, health, categorical variable, logistic regression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada Adana'daki göçmen nüfusun sağlık durumunu belirleyen faktörlerin tespit edilmesi ve sosyoekonomik ya da davranışsal faktörlerin rapor edilen sağlık durumu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Adana'da ikamet eden kırılgan grup üyeleri arasından tesadüfi örnekleme ile seçilen 410 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın bağımlı değişkeni göçmenlerin rapor ettikleri sağlık durumu olup bu değişken yalnızca iki değer almaktadır. Bağımlı değişken olan sağlık durumunun kategorik bir değişken olması nedeni ile bağımsız değişkenlerin bu değişken üzerindeki etkisi lojistik regresyon analizi ile incelenmiştir. Bireylerin yaşı her 1 yıl arttığında sağlıklı olma olasılıkları olmama olasılıklarına göre ortalama 0,948 kat azalmaktadır. Eğitim düzeyi ilkokul olan okur-yazar olmayan bireyler eğitim düzeylerine ilkokula çıkardıklarında sağlıklı olma olasılıkları olmama olasılıklarına göre ortalama 2,532 kat artığı bulunmuş, bireyler eğitim düzeylerine üniversiteye çıkardıklarında sağlıklı olma olasılıkları olmama olasılıklarına göre ortalama 5,842 kat artmaktadır. Çalışan bireyler için sağlıklı olma olasılığı, sağlıklı olmama olasılığının ortalama 2,236 katı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study investigated the factors that determine the health status of the immigrant population in Adana region and the effects of socioeconomic and behavioral factors on the reported health status. The sample consists of 410 individuals who are members of the vulnerable group residing in Adana. The sample of the study was chosen by random sampling. The dependent variable of the study is the health status of the immigrants, which has a bernoulli distribution and takes the value of 0 and 1. Since health, which is the dependent variable, is a categorical variable, the effect of independent variables on this variable was examined by logistic regression analysis.As the age of individuals increases every 1 year, the probability of being healthy decreases by an average of 0.948 times compared to the probability of not being healthy. When illiterate individuals with primary school education reach primary school, the probability of being healthy increases by an average of 2,532 times, When individuals reach their education level at university, the probability of being healthy increases by an average of 5,842 times compared to the probability of not being healthy.The probability of being healthy for working individuals was found to be 2,236 times the probability of being unhealthy on average.