Yoğun bakım hemşirelerinin entübe hastalara uyguladığı ağız bakımı girişimlerine yönelik bilgi ve uygulamalarının incelenmesi
Investigation of the knowledge and practices of intensive care nurses on oral care interventions applied to intubated patients
- Tez No: 712495
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağız bakımı, bilgi, entübe hasta, hemşirelik, yoğun bakım, Oral care, intensive care, intubated patient, knowledge, nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu araştırma yoğun bakım hemşirelerinin entübe hastalarda ağız bakımına yönelik bilgi ve uygulamalarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı-gözlemsel özellikte bir araştırmadır. Araştırma evrenini 130 hemşire, örneklemini ise üniversite hastanesinin beş yetişkin yoğun bakım biriminde en az 6 aydır çalışan 105 hemşire oluşturdu. Veriler anket ve gözlem yöntemiyle Entübe Hastalara Özel Ağız Bakımı Uygulamaları Gözlem Formu ve Entübe Hastalarda Ağız Bakımı Uygulamalarına İlişkin Bilgi Formu kullanılarak toplandı. Bulgular: Ortalama yaş değeri 28,68 ± 6,18 yıl olan örneklemin %72,4'ü lisans mezunudur ve yoğun bakım ünitesinde çalışma süresi 60,86 ± 66,70 ay saptandı. Yoğun bakım hemşirelerinin %33,3'ü entübe hastalarda ağız bakımı uygulamasına yönelik eğitime ihtiyaç duyduklarını, %10,5'i ağız hijyeni ile yoğun bakım komplikasyonları arasında ilişki olmadığını ifade etti. Hemşirelerin tamamı“Entübe hastalara ağız bakımı verilmeden önce hastanın ağız içi ve tüp içi sekresyonu temizlenir.”ifadesine doğru yanıt verdi. Yoğun bakım hemşirelerinin hem ağız bakımı bilgi puanları (13,48 ± 2,07) hem de bakım uygulamaları puanları iyi düzeyde (12,86 ± 2,65) bulundu. Yoğun bakım hemşireliği sertifikasına sahip olan katılımcıların entübe hastalarda ağız bakımına ilişkin bilgi düzeyi ve uygulama becerileri puanları daha yüksek bulundu (p = 0,002). Ağız bakımına ilişkin bilgi ile gözlem formu puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p > 0,05). Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinin ağız bakımı konusundaki bilgi ve uygulamalarının teorik ve uygulamalı eğitimler ile güncellenmesi, entübe hastalar için kanıta dayalı standart bir ağız bakım protokolünün oluşturulması ve uygulamaya yansıtılması konusunda teşvik edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine knowledge and applications of intensive care nurses on intubated patients towards oral care. Materials and Methods: It is a descriptive-observational study. Research population of the study consisted of 130 nurses; the sample consisted of 105 nurses working in five adult intensive care units of a university hospital for at least 6 months. Data were collected using a questionnaire and observation using the Special Oral Care Practices Observation Survey for Intubated Patients and the Knowledge Survey on Oral Care Practices in Intubated Patients. Results: The mean age of the sample was 28.68 ± 6.18 years and 72.4% of the sample had a bachelor's degree and their term of employment in the intensive care unit was 60.86 ± 66.70 months. Intensive care nurses (33.3%) stated that they needed training on oral care practice in intubated patients while 10.5% stated that there was no relationship between oral hygiene and intensive care complications in intensive care patients. Nurses (14.3%) reported having difficulty in giving oral care to intubated patients and (37.1%) having partial difficulties. All the nurses responded correctly to the statement:“Before giving oral care to intubated patients, the patient's intraoral and intra-tube secretions are cleaned.”Oral care knowledge scores of intensive care nurses were high (13.48 ± 2.07), and scores of care practices were high (12.86 ± 2.65). Participants with an intensive care nursing certificate received higher scores from oral care knowledge and practice skills on intubated patients (p = 0.002). Statistically significant correlation was not found between knowledge about oral care and observation form scores (p > 0.05). Conclusion: Encouraging intensive care nurses to update their knowledge and practices on oral care with theoretical and practical training, to establish an evidence-based standard oral care protocol for intubated patients and to reflect it in practice is encouraged.