Gündem belirleme çerçevesinde geleneksel medyanın yeni medya üzerindeki etkisi (Afganistan örneği)
The effect of traditional media on new media in agenda setting theories (Afghanistan case)
  1. Tez No: 712543
  2. Yazar: SAID MILAD ROHANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Journalism, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gündem Belirleme Kuramı, Yeni Medya, Geleneksel Medya, Agenda Setting Theory, New Media, Traditional Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimiyle çağımızda insanlar sürekli gelişmelerden haberdar olmak için teknolojinin yarattığı kolaylıklar ve iletişim araçlarıyla bilgiye ulaşmaları çok hızlı ve anı bir mesele olmuştur. İletişim araçları ve özellikle yeni iletişim teknolojileri insanlar konulara müdahil olmalarına ve kendi duygu düşünceleri paylaşmalarına olanak sağlamıştır. Gündelik hayatımıza müdahil olan sosyal medya platformları, gündem belirleme kuramın perspektifinden kamu oyundaki toplumsal hareketlerine ve sorunlara oryantasyonu yaparken, insanların olay hakkındaki düşünce ve davranışları etkilenmektedir. Gündem belirleme kuramı, yeni medya ve geleneksel medyadaki olan ilişkileri ve kamudaki gündemlere, birbirine olan etkilerine değerlendirilmektedir. Çalışmada Afganistan halkının dış müdahalelere karşı görüşlerini yansıttığı Twitter ortamında oluşturulan #sanctionpakistan başlığı altında yayınlanan iletiler içerik çözümleme yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre aynı gün içerisinde gönderilen yaklaşık 1 milyon iletide, siyasi istikrarsızlığın kaynağı olarak komşu ülke Pakistan olduğu ve“Pakistan'ın Afganistan içinde süren gizli iç savaşa desteğini kesmesi gerektiği”görüşünün yaygın olarak paylaşıldığı bulgulamıştır.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of technology, it has become a very fast and instant matter for people to reach information with the convenience and communication tools created by technology in order to be aware of continuous developments. Communication tools and especially new communication technologies have allowed people to be involved in the issues and share their thoughts and feelings. While social media platforms, which are involved in our daily life, are oriented to social movements and problems in the public opinion from the perspective of agenda setting theory, people's thoughts and behaviors about the event are affected. Agenda setting theory evaluates the relationship between new media and traditional media and their effects on public agendas and each other. In this study, the messages published under the title of #sanctionpakistan, which were created in the Twitter environment reflecting the views of the people of Afghanistan against foreign interventions, were analyzed by content analysis method. According to the findings, it has been found that in approximately 1 million messages sent on the same day neighbor country Pakistan is the source of political instability and the view that“Pakistan should stop supporting the ongoing secret civil war in Afghanistan”was widely shared.