Sodyum siyanür katalize yeni bir yöntem ile formilasyon reaksiyonları
Formilation reactions with a new method of sodium cyanide catalysis
  1. Tez No: 712715
  2. Yazar: ABDURRAHİM BİRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY TALAZ, ÖĞR. GÖR. ZİYA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Formylation, sodium cyanide, formamide
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Formamidler sentetik organik kimya bileşiklerinde önemli bir sınıfı temsil etmektedirler. Formamidler çözücüler ve organik katalizlörler alanında önemli bir yere sahiptir. Fonksiyonel ve biyolojik sentezlerde ara ürün olarak bir çok reaksiyonlarda kullanılmaktadır. Bazı farmasotik bileşiklerde, böcek ilaçlarında vb alanlarda da ara ürün olarak kullanıldığı görülmektedir. Formamidler ayrıca bazı reaksiyonlarda izosiyanatların yerine sentezlerde kullanılmaktadır. Geniş uygulama alanı nedeniyle, formamidleri sentezlemek için bir çok yaklaşım gerçekleştirilmiştir. Formilasyon reaksiyon çalışmalarını araştırdığımızda farklı katalizörler eşliğinde (Pd(OAc)2, ZnCl2, (Au-CNT), indiyum, nano seryum oksit, K3PO4, HPAİLS, SiO2,Pd/C) gerçekleştirilmiştir. Fakat, çoğu toksisite sorunları, pahalı reaktifler, neme duyarlılık, yetersiz erişilebilir başlangıç malzemeleri, uzun reaksiyon süreleri ve bol miktarda atık üretiminden muzdariptir. Aminlerin N-formilasyonunda diğer katalizörlerin genel olarak aynı performansta, eşit verimlilikte ve sınırlılıkları olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmamızda NaCN katalizör olarak kullanılmış ve reaksiyonlar NaCN katalizörüeşliğindedaha kısa zamanda ve yüksek verimlilikle gerçekleşmiş, ayrıca diğer çalışmalardaki sınırlılıklar en aza indirgenmiştir.Birçok reaksiyon için ara ürün olarak kullanılan formamidlere yeni bir yöntem geliştirilerek literatüre katkı sağlanmıştır. AnahtarKelimeler: Formilasyon, sodyum siyanür, formamid
Özet (Çeviri)
Formamides represent an important class of compounds in synthetic organic chemistry. Formamides have an significant place in the field of solvents and organic catalysts. Formamides are used in many reactions as intermediates in functional and biological synthesis. They are also used as an intermediate in some pharmaceutical compounds, pesticides, etc. Formamides can also be exploited as surrogates of isocyanates for some reactions. Due to their wide range of applications, many approaches have been developed to synthesize formamides. Formylation reaction studies were carried out with different catalysts (Pd(OAc)2, ZnCl2, (Au-CNT), indium, nano cerium oxide, K3PO4, HPAILS, SiO2, Pd/C). However, most of them suffer from toxicity problems, expensive reagents, moisture sensitivity, insufficiently accessible starting materials, long reaction times and the generation of copious waste.It has been observed that other catalysts generally have the same performance, equal efficiency and limitations in the N-formylation of amines.In this study, low cost NaCN was used as the catalyst and the reactions were carried out in a shorter time and with high yield in the presence of NaCN catalyst and furthermore, limitations in other studies have been minimized. A new method has been developed for formamides, which are used as intermediates in many reactions.