Adheziv kapsülitli hastalarda egzersiz programına ek olarak proloterapinin ağrı ve fonksiyon üzerine etkisi
- Tez No: 712840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE ÜZÜMCÜGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Proloterapi, Adhezive Kapsülit, Egzersiz
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Proloterapi, birçok kronik kas iskelet sistemi yaralanmasında kullanılan rejeneratif bir tedavi yöntemidir. Ancak literatürde adheziv kapsülitli hastalarda proloterapinin etkisini inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı adheziv kapsülitli hastalarda proloterapinin ağrı ve fonksiyonel parametrelerini araştırmaktır. Hipotez: Egzersiz tedavisine ek olarak proloterapi alan hasta grubunda, sadece egzersiz tedavisi alan hasta grubuna göre daha az ağrı ve daha iyi fonksiyonel kapasite artışı gözlenecektir. Gereç ve yöntem: 3 aydan uzun süreli semptomları devam eden adheziv kapsüliti olan 60 hasta incelenmiştir. 14 hasta dahil edilme kriterlerini karşılamadığı için çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastalar yalnızca egzersiz tedavisi alan (kontrol grubu; n=23) ve egzersize ek olarak proloterapi uygulanan (proloterapi grubu; n=23) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışma tek kör olarak planlanmıştır ve baş araştırmacı tarafından tedavinin başlangıcında, 3. haftasında ve 6. haftasında proloterapi uygulanmıştır. Hastalar tedaviden önce, 3. enjeksiyondan sonra (6. Hafta) ve 3. ayın sonunda kör bir yardımcı araştırmacı tarafından değerlendirilmiştir. Omuz fonksiyonunun klinik değerlendirmesi Omuz Ağrısı ve Engellilik İndeksi (SPADI) kullanılarak, ağrı vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirilmiştir, ek olarak hasta memnuniyeti ve omuz hareket açıklıkları değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplam 34 hasta (proloterapi grubunda 17 ve kontrol grubunda 17) tüm çalışma protokollerini tamamlamış ve çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamızda egzersiz grubunda ve egzersize ek proloterapi grubunda tüm parametrelerde zaman ile iyileşme saptanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda sadece aktif internal rotasyon eklem hareket açıklığı ölçütünde proloterapi grubunda egzersiz grubuna ek olarak anlamlı iyileşme saptanmıştır. Tartışma: Birçok dejeneratif hastalıkta ve rotator kaf tendinopatileri dahil birçok tendinopatide farklı derişimlerde dekstroz proloterapi uygulanmıştır. Proloterapi uygulaması sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Bu hasta grubunda proloterapinin etkinliğinin daha güvenilir olarak değerlendirilmesi için ileride farklı derişimde dekstroz solüsyonlarının karşılaştırıldığı, uygulama protokolünün standardize olduğu, daha çok katılımcı içeren, daha uzun izlem süresinin olduğu yüksek kalitede çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Background: Prolotherapy is a regenerative treatment method used in many chronic musculoskeletal injuries . However, there is no study in the literature examining the effect of prolotherapy on patients with adhesive capsulitis. The aim of this study is to investigate the pain and functional parameters of prolotherapy in patients with adhesive capsulitis. Hypothesis: In the group of patients who received prolotherapy in addition to exercise therapy, lower pain and better functional capacity increase will be observed compared to the group of patients who only received exercise therapy. Material and methods: We examined 60 patients with adhesive capsulitis and symptoms that persisted for longer than 3 months. 14 patients were not included in the study because they did not meet the inclusion criteria. Patients were divided into two groups: one treated with exercise (control group; n=23) and the other treated with prolotherapy injection and exercise (prolotherapy group; n=23). The study was planned as a single-blind and prolotherapy was administered by the principal investigator at the beginning of the treatment, at the 3rd week and at the 6th week. Patients were evaluated by a blinded co-investigator before treatment, after the 3rd injection (Week 6), and at the end of the 3rd month. Clinical assessment of shoulder function was performed using Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), a visual analog scale (VAS) for pain, patient satisfaction, and shoulder range of motion. Results: A total of 34 patients (17 controls and 17 in the prolotherapy group) completed all study protocols and were included in the study .