Preterm eylem tedavisinde kullanılan Nifedipin' in fetal ve maternal Doppler akımları üzerine etkisi.
The effect of nifedipine used in the treatment of preterm labor on fetal and maternal doppler indices.
- Tez No: 712848
- Danışmanlar: DR. HABİBE AYVACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ductus venosus, Orta serebral arter, nifedipin, Umbilikal arter, Rahim arteri, Ductus venosus, Middle cerebral artery, Nifedipine, Umbilical artery, Uterine artery
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, maternal nifedipin uygulamasının plasental ve fetal kan akımı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Yöntemler: Tersiyer referans merkezi olan Zeynep Kamil Hastanesi ' ne erken doğum eylemi tanısı ile başvuran toplam 29 hasta çalışmaya dahil edildi. Oral nifedipin uygulamasından önce ve 24-48 saat sonra, fetal orta serebral arter, duktus venozus, umbilikal arter ve maternal uterin arter kan akışını ölçmek için Doppler ultrason taraması yapıldı. Bulgular: Tedavinin 24 ve 28' inci saatlerinde, umbilikal arterler ve duktus venozusta ortalama PI ve RI değerlerinde değişiklik olmadı (p > 0.05). Fetal orta serebral arter ve maternal uterin arter PI ve RI değerleri, oral nifedipin tedavisinden 24-48 saat sonra istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma gösterdi (p < 0.05). Sonuç: Çalışmamız, oral nifedipin tedavisinden 24 ve 48 saat sonra fetal MCA ve maternal uterin arter kan akımında anlamlı artış olduğunu, fetal umbilikal arter ve duktus venozus Doppler değerlerinin değişmediğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to assess the effects of maternal nifedipine administration on placental and fetal blood flow. Methods: A total of 29 patients with preterm labor diagnosis admitted to the tertiary care center, Zeynep Kamil Hospital, were evaluated. Before and 24-48 h after administration of oral nifedipine, Doppler ultrasound scan was carried out to measure fetal middle cerebral artery, ductus venosus, umbilical artery, and maternal uterine artery blood flow. Results: After 24 and 48 h of therapy, there were no changes in mean PI and RI in the umbilical arteries and ductus venosus (p > 0.05). Fetal middle cerebral artery and maternal uterine artery PI and RI values showed a significant reduction 24-48 h after oral nifedipine therapy (p < 0.05). Conclusions: Our study showed that 24 and 48 h after oral nifedipine therapy, there is a significant increase in fetal MCA and maternal uterine artery blood flow, while fetal umbilical artery and ductus venosus Doppler values do not change.