İmam hatip lisesi 1 ve 4. sınıf öğrencilerinin değer yönelimleri-Gaziantep ili, Araban ilçesi örneği-
Value originations of 1st and 4th grade students of imam hatip high school-Gaziantep province, Araban district example
- Tez No: 712967
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT OĞUZ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, değer yönelimi, schwartz değerler ölçeği, imam-hatip, değerler eğitimi, Values, values education, value orientations, schwartz value scale, imam-hatip students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrencilerin değer yönelimlerini çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Bu araştırma genel tarama modelinde, betimsel türde bir araştırma olup, kesit alma yaklaşımıyla yapılmıştır. Örneklem Gaziantep ilinin Araban ilçesinde öğrenimlerine devam eden İmam Hatip Lisesi 1 ve 4. sınıf olmak üzere toplam 110 öğrenciden oluşmaktadır. Ölçme aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Schwartz Değerler Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin girilmesi ve istatistiksel işlemlerin uygulanması SPSS 25 programı ile yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ise t-testi ve tek yönlü ANOVA teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; katılımcıların en çok önemsediği değer dindarlık olmuştur. Bunu sırasıyla; evrensellik, iyilikseverlik, güvenlik, başarı, geleneksellik, hazcılık ve uyarılım değerleri takip etmiş; en az önemsedikleri değer ise güç değeri olmuştur. Sınıf düzeyi ve güç değeri; ikamet edilen yer ve hazcılık değeri; baba eğitim düzeyi ve iyilikseverlik, güç, uyma, özyönelim, dindarlık ve güvenlik değerleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Cinsiyet, anne eğitim düzeyi ve kardeş sayısı ile değer yönelimleri arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the value orientations of students studying in imam hatip high schools in terms of various variables. This research is a descriptive study in the general survey model and was conducted with a cross-sectional approach. The sample consists of 1st and 4th grade students in Imam Hatip High School, who continue their education in Araban district of Gaziantep province, in total 110 students. Personal Information Form and Schwartz Values Scale were used as measurement tools. According to the findings obtained; The most important value of the participants was religiosity. This in order; followed the values of universality, benevolence, security, success, tradition, hedonism and stimulation; the least important value was the power value. It has been observed that there is a significant difference between the place of residence and hedonism value; class level and power value; father education level and benevolence, power, compliance, self-direction, religiosity and security values. It has been observed that there is no significant difference between gender, mother's education level, number of siblings and value orientations.