Kronik hastalıklara sahip olmanın COVID-19'un morbidite ve mortalitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of having chronic diseases on the morbidity andmortality of COVID-19
  1. Tez No: 712988
  2. Yazar: AYŞENUR KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, kronik hastalık, mortalite, morbidite, kronik hastalık yönetimi, COVID-19, chronic disease, mortality, morbidity, chronic disease management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu çalışmada, COVID-19 pozitif hastalardan, hipertansiyon, obezite, hiperlipidemi, dislipidemi veya diyabetes mellitus gibi kronik hastalıklara sahip olmanın ve ilaç kullanımının, COVID-19 morbidite ve mortalitesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak, kronik hastalığı olan ve olmayan, COVID-19 testi pozitif hastaların dosya ve arşiv bilgileri taranmıştır. Hastaların demografik özellikleri, kronik hastalıkları, kronik hastalıklarına yönelik kullandıkları ilaçlar, hastane yatış ve kalış süreleri ve hastane çıkış durumları (şifa veya haliyle taburcu) araştırılarak, kronik hastalıkları olmayan hastalarla karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların yaş ortalaması 46,7 ve %60,5'i erkek idi. Hastaların %22,4'ünde obezite, %21,4'ü hipertansiyon (HT), %17,6'sı korner arter hastalığı (KAH), %11'inde ise diabetes mellitus (DM) mevcuttu. Kronik hastalığa sahip olan bireylerin yaş ortalaması daha yüksek, boyları daha kısa, kilo, bel çevresi ve vücut kitle indeksi (VKİ) daha fazlaydı. Evli ve dul olanların bekar olanlara göre kronik hastalık sıklığı daha fazla idi. Eğitim seviyesi arttıkça kronik hastalık sıklığı azalmakta idi. Kronik hastalığa sahip hastalarda hospitalizasyon, komplikasyon gelişimi, entübasyon ve mortalite oranları daha yüksekti, yoğun bakım ve servis yatış oranları ve süreleri kronik hastalığı olmayanlara göre daha uzundu. HT hastalarında hospitalizasyon, tromboembolik komplikasyon ve mortalite oranlarını artmış, yoğun bakım yatış oranları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. ACEİ kullanan hastalarda kardiyak, tromboembolik komplikasyon ve mortalite oranlarını yüksek iken, ARB kullanan hastalarda hospitalizasyon, solunumsal, enflamatuar komplikasyonlar ve sekonder enfeksiyon oranlarını yüksek olarak saptandı. KKB kullanan hastalarda hospitalizasyon ve sekonder enfeksiyon oranları yüksekti, beta bloker kullanan hastalarda tromboembolik komplikasyon, diüretik kullanan hastalarda ise solunumsal ve enflamatuar komplikasyonlarda ve mortalitede artış saptandı. x DM tanılı hastaların servise yatış süreleri daha uzundu. DM'si olan hastaların hospitalizasyon ve kardiyak komplikasyon oranları anlamlı derecede yüksekti. İnsülin kullanan hastalarda kardiyak komplikasyonlarda istatistiksel olarak anlamlı derecede artış vardı, fakat oral anti-diyabetik kullanan hastalarda anlamlı artış saptanmadı. Kardiyak komplikasyonlar hiperlipidemili hastalarda anlamlı derecede yüksekti. Obezitesi olan hastaların servis yatış süreleri anlamlı derecede daha uzundu, hospitalizasyon ve tromboembolik komplikasyon oranlarında artış saptandı, fakat diğer parametrelerle herhangi bir ilişki bulunamadı. KAH olan hastalarda hospitalizasyon, komplikasyonlardan solunumsal, kardiyak, tromboembolik, nörolojik ve sekonder enfeksiyon oranları yüksek olarak saptandı. Antitrombotik kullanan hastaların servis yatış süreleri anlamlı derecede uzundu. Anti-iskemik tedavi alan hastalarda ise yalnızca solunumsal, kardiyak komplikasyon ve sekonder enfeksiyon oranları yüksekti. Hipotiroidi tanılı hastaların yoğun bakım yatış süreleri daha uzundu. Astım/KOAH'ı olan hastaların yaş ortalamaları ve VKİ'leri daha yüksek, yoğun bakım yatış süreleri anlamlı oranda daha uzundu, hospitalizasyon, solunumsal ve enflamatuar komplikasyon oranları yüksek saptadık. İnhale kortikosteroid tedavisi almakta olan astım/KOAH tanılı hastaların hospitalizasyon, entübasyon, özellikle solunumsal komplikasyon oranlarında artış saptadık. Lökotrien resptör antagonisti (LRA) kullanmayan hastalarda solunumsal komplikasyonlar yüksekken, kullanan hastalarda anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Fakat LRA kullanan hastalarda mortalite oranları daha yüksek bulundu. Teofilin ve antikolinerjik tedavi alan hastalarda entübasyon oranları yüksek bulundu. Teofilin, antikolinerjik ve İKS tedavisi alan hastaların yoğun bakım, B2A kullanan hastalarınsa servis yatış süreleri daha uzundu. Sonuç: Erkek cinsiyet, ileri yaş ve kronik hastalığa sahip hastalarda hospitalizasyon, komplikasyon gelişimi, entübasyon ve mortalite oranları daha yüksek olarak saptanmıştır. Kronik hastalığı olan hastaların yoğun bakım ile servis yatış süreleri ve oranları daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Having Chronic Diseases on the Morbidity and Mortality of COVID-19 Objective: In this study, it was aimed to investigate the effects of having chronic diseases such as hypertension, obesity, hyperlipidemia, dyslipidemia or diabetes mellitus among COVID-19 positive patients and the use of drugs on COVID- 19 morbidity and mortality. Materials and Methods: The archives of patients with and without chronic disease, positive for COVID-19, were reviewed retrospectively. The demographic characteristics of the patients, their chronic diseases, the drugs they use for their chronic diseases, the length of hospitalization, and their hospital discharge status (healing or excitus) were compared with patients without chronic diseases. Results: The mean age of the patients included in our study was 46.7 and 60.5% were male. 22.4% of the patients had obesity, 21.4% had hypertension (HT), 17.6% had coronary artery disease (CAD), 11% had diabetes mellitus (DM). Individuals with chronic disease had a higher average age, shorter height, higher weight, waist circumference and body mass index (BMI). The frequency of chronic diseases was higher in the married and widowed than the single ones. As the level of education increased, the frequency of chronic diseases decreased. Hospitalization, complication development, intubation and mortality rates were higher in patients with chronic disease, and the rates and durations of intensive care and service hospitalization were longer than those without chronic disease. Hospitalization, thromboembolic complications and mortality rates increased in patients with HT, and the rates of intensive care hospitalization were found to be significantly higher. While the rates of cardiac, thromboembolic complications and mortality were high in patients using ACEI, rates of hospitalization, respiratory, inflammatory complications and secondary infections were found to be high in patients using ARBs. Hospitalization and secondary infection rates were high in patients using CCB, thromboembolic complications were found in patients using beta blockers, and respiratory and inflammatory complications and mortality were increased in patients using diuretics. xii Patients with a diagnosis of DM had longer hospitalization durations. Hospitalization and cardiac complication rates were significantly higher in patients with DM. There was a statistically significant increase in cardiac complications in patients using insulin, but no significant increase was found in patients using oral antidiabetics. Cardiac complications were significantly higher in patients with hyperlipidemia. Patients with obesity had significantly longer service stays, increased rates of hospitalization and thromboembolic complications, but no correlation was found with other parameters. The rates of hospitalization, respiratory, cardiac, thromboembolic, neurological and secondary infections among the complications were found to be high in patients with CAD. Patients using antithrombotics had significantly longer service stays. Only respiratory, cardiac complications and secondary infection rates were high in patients receiving anti-ischemic treatment. Patients diagnosed with hypothyroidism had longer intensive care unit stays as well. The patients with asthma/COPD had a higher mean age and BMI, a significantly longer stay in intensive care units, and higher rates of hospitalization, respiratory and inflammatory complications. We found an increase in the rates of hospitalization, intubation, and especially respiratory complications in patients with asthma/COPD who were receiving inhaled corticosteroid (ICS) therapy. While respiratory complications were high in patients not using leukotriene receptor antagonist (LRA), no significant relationship was found in patients using it. However, mortality rates were higher in patients using LRA. Intubation rates were found to be high in patients receiving theophylline and anticholinergic therapy. Patients who received theophylline, anticholinergic and ICS treatment had longer hospital stays in the intensive care unit, and patients using B2A had longer hospital stays. Conclusion: Hospitalization, complication development, intubation and mortality rates were found to be higher in patients with male gender, advanced age and chronic disease. Patients with chronic diseases have higher hospitalization times and rates in intensive care units.