Leyla Erbil'in öykü ve romanlarının psikanalitik açıdan incelenmesi
A psychoanalytic analysis of Leyla Erbil's story and novel
  1. Tez No: 713092
  2. Yazar: MİZGİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHFUZ ZARİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Leyla Erbil, Öykü, Psikanaliz, Roman, Leyla Erbil, Novel, Psychoanalysis, Story, Woman
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türk edebiyatının çağdaş ve yenilikçi isimlerinden olan Leyla Erbil, yaşadığı çağın toplumsal ve siyasal sorunlarına duyarsız kalmayarak bu sorunları eserlerinde irdelemiştir. Yaşadığı çağa eleştirel bir gözle bakan Erbil, toplumun yerleşik değerlerine başkaldıran bir tavır ile meydan okumuştur. Eserlerinde kullandığı biçim ve teknikler ile de yaşadığı dönemin önemli yazarları arasında yer almayı başarmıştır. 20.yy da temelleri Sigmund Freud tarafından atılan psikanalitik kuram, insan ve insan davranışlarını inceler. Özellikle edebi eserlerde yer alan karakterlerin incelenmesi bu alan için büyük bir önem arz etmektedir. Psikanalitik alan bizzat Freud tarafından sanat eserlerine uygulanarak psikanalitik ve edebiyat bir potada birleştirilmiştir. Bu iki alanın ilişkilendirilmesi psikanalitik edebiyat eleştirisi yöntemini doğurmuştur. Bizde bu perspektiften yola çıkarak Leyla Erbil'in Gecede, Hallaç, Eski Sevgili, Üç Başlı ejderha, Cüce, Tuhaf Bir Kadın, Tuhaf Bir Erkek, Kalan, Karanlığı Günü ve Mektup Aşkları eserlerini psikanalitik inceleme yöntemi açısından inceledik.
Özet (Çeviri)
Leyla Erbil, one of the contemporary and innovative names of Turkish literature, did not remain indifferent to the social and political problems of her age and examined these problems in her Works. Erbil, looking critically at the era he lived in, challenged the established values of the society with an attitude of rebellion. She succeeded to be among the important writers of the period she lived in, with the forms and techniques she used in the works. The psychoanalytic theory, the foundations of which were laid by Sigmund Freud in the 20th century, examines people and human behavior. Examination of the characters, especially in literary works, is of great importance for this field. The psychoanalytic field was applied to works of art by Freud himself, and psychoanalysis and literature were combined in one pot. The association of these two fields gave birth to the psychoanalytic method of literary criticism. Starting from this perspective, we analyzed Leyla Erbil's work in the“Gecede, Hallaç, Eski Sevgili, Üç Başlı Ejderha, Cüce, Tuhaf Bir Kadın, Tuhaf Bir Erkek, Kalan, Karanlığın Günü, Mektup Aşkları”in terms of psychoanalytic analysis method.