Bir yerel yönetim sorumluluğu olarak kent güvenliği: Balıkesir ili Bandırma ilçesi örneği
Security as a local government responsibility: The case of Bandırma district of Balıkesir
  1. Tez No: 713095
  2. Yazar: MAİDE YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİK YASLIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Güvenlik, Kentsel Güvenlik, Yerel Yönetim, City, Security, Urban Security, Local Government
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kentlerde her geçen gün artan nüfus, kentlerin kontrolünü zorlaştırmakta, suç oranlarını arttırmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Kentlerde ortaya çıkan tüm bu gelişmeler ise güvenlik açığına neden olmaktadır. Özellikle büyükşehirler sorunların daha fazla karşılaşıldığı alanlar olmakta ve genişleyen sorumluluk alanı içerisinde güvenlik alanında sunduğu hizmetlerin önemi artarak devam etmektedir. Bu çalışmada kent ve güvenlik arasındaki ilişki yerel yönetim boyutunda incelenmiş, Bandırma ölçeğinde 18 yaş ve üzeri 500 kişiden (262 Kadın, 238 Erkek) veriler toplanmıştır. Örneklem hakkında bilgi sağlamak için araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formunda öncelikle demografik sorulara yer verilmiştir. Daha sonra bireylerin yaşadıkları kentte kendilerini ne derece güvende hissettiklerine yönelik sorulara yer verilerek bu konudaki düşünceleri derinlemesine incelenmiştir. Araştırma dahilinde yapılan istatistiksel analizler, SPSS 24. SPSS Inc., Chicago, Illinois, ABD istatistik paket programı aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, kullanılan istatistiki yöntem olarak; betimsel istatistikler (frekans, yüzde hesaplamaları) kullanılmıştır. Kentsel güvenlik algısı anketi yoluyla toplanan veriler ile katılımcıların kentsel güvenlik algısı tespit edilmiştir. Kent ve güvenlik konusunda var olan sorunlar ve çözümleri ile katılımcıların bu konuda kimi sorumlu gördüklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing population in the cities makes it difficult to control the cities, increases the crime rates and decreases the quality of life. All these developments in cities cause security gaps. Especially metropolitan cities are areas where problems are encountered more and the importance of the services it provides in the field of security continues to increase within its expanding area of responsibility. In this study, the relationship between city and security was examined in terms of local government, and data were collected from 500 people (262 women, 238 men) aged 18 and over in Bandırma scale. First of all, demographic questions were included in the Personal Information Form developed by the researcher to provide information about the sample. Then, questions about how safe the individuals feel in the city they live in were included and their thoughts on this subject were examined in depth. Statistical analyzes made within the scope of the research were carried out via SPSS 24. SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA statistical package program. In this context, as the statistical method used; descriptive statistics (frequency, percentage calculations) were used. The urban security perception of the participants was determined with the data collected through the urban security perception survey. Existing problems and solutions about the city and security and who the participants consider responsible for this issue are included.