Tıbbı̇ araçlara bağlı basınç yaralanmalarında hemşı̇relerı̇n bı̇lgı̇ ve uygulama düzeylerı̇nı̇ belı̇rleme aracının gelı̇ştı̇rı̇lmesı̇
Development of A Tool to Measure Nurses Knowledge and Practice Levels in Medical Device Related Pressure Injuries
  1. Tez No: 713143
  2. Yazar: MUHAMMED ERDİNÇ DEMİRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYİŞE KARADAĞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÇOBANOĞLU AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi araç basınç yaralanmaları, ölçme aracı, geçerlik, güvenirlik, hemşirelik, Medical device related pressure injuries, measurement tool, reliability, validity, nursing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı; tıbbi araçlara bağlı basınç yaralanmalarında hemşirelerin bilgi ve uygulama düzeylerini belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırma, yara bakım hemşireliği pozisyonu dahil olmak üzere, farklı kliniklerde çalışan 189 hemşire ile Ocak 2021-Şubat 2021 tarihleri arasında, metodolojik olarak gerçekleştirildi. Ölçme aracının geliştirilmesinde 3 farklı aşamadan oluşan prospektif, psikometrik geliştirme süreci uygulandı. İlk aşamada ölçme aracının yapısı ve içeriği oluşturuldu. Ölçme aracında yer alan sorular araştırma ekibi tarafından güncel kılavuzlar doğrultusunda; etiyoloji/risk faktörü, önleme girişimleri ve evrelendirme alt başlıklarında, 4 seçenekli çoktan seçmeli 21 soru şeklinde oluşturuldu. ikinci aşamada ,uzman görüşleri doğrultusunda kapsam geçerliliği için gerekli deliller değerlendirildi ve aracın ön-testi yapıldı. Kapsam geçerliği 8 uzman tarafından değerlendirildi ve 10 hemşire ile ön uygulama yapıldı. Son aşamada, geliştirilen aracın psikometrik özellikleri değerlendirildi. Bu kapsamda, çoktan seçmeli test sorularına verilen yanıtlar; madde güçlüğü, ayırt edicilik indeksi ve çeldirici kalitesi bakımından incelendi. Ölçme aracının geçerliği için uzman görüşüne dayanan kapsam geçerliği, benzer bir özelliği ölçen bir ölçme aracının uygulanması ile ölçüt geçerliği delilleri ve güvenirlik için test-tekrar test güvenilirliği kullanıldı. Araştırmaya katılan 189 hemşireden 29 hemşire ile test-tekrar test uygulaması ve 30 hemşire ile ölçüt geçerliği uygulaması tamamladı. Uzman görüşleriyle yapılan analizlerde kapsam geçerliği indeksi etiyoloji/risk faktörleri, önleme girişimleri ve evrelendirme alt başlıkları için sırasıyla 0.75, 0.86 ve 0.96 olarak bulundu. 21 sorudan oluşan ölçme aracının madde güçlüğü değerleri, en düşük 0.18 ve en yüksek 0.96 arasında yer aldı. Güvenirlik için yapılan test-tekrar test analizinde; sonuçlar arasında pozitif yönde, güçlü ve anlamlı bir ilişki ve ölçek geçerlik delili için uygulanan araçlar arasında pozitif yönde, orta derece ve anlamlı bir ilişki saptandı. T ABBY -HBUBA hemşirelik eğitiminde, araştırmalarda ve klinik ortamda kullanılmak için uygun bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Development of a Tool to Measure Nurses Knowledge and Practice Levels in Medical Device Related Pressure Injuries The purpose of this research was to develop a valid and reliable measurement tool that will determine the knowledge and practice levels of nurses in medical device related pressure injuries. The research was methodologically carried between January 2021 and February 2021 with 189 nurses working in different clinics, including the wound care nurse position. In the development of the measurement tool, a prospective, psychometric development process consisting of 3 different stages was applied. In the first stage, the structure and content of the developed measurement tool was created. The items included in the measurement tool were created by the research team in the form of 4 multiple-choice and 21 questions reflecting questions in relationship with etiology/risk factor, prevention interventions and staging sub-titles, in line with current guidelines. In line with the second stage expert opinions, the necessary evidence for content validity was evaluated and the tool was pre-tested. Content validity was evaluated by 8 experts and pre-application was made with 10 nurses. In the last stage, the psychometric properties of the developed tool were evaluated. In this context, the answers given to the multiple-choice test questions were examined in terms of item difficulty, discrimination index, and distractor quality. Content validity based on expert opinion was used for the validity of the measurement tool, evidence of criterion validity with the application of a measurement tool measuring a similar feature, and test-retest method for reliability. Of the 189 nurses participating in the study, 29 nurses completed the test-retest procedure and 30 nurses completed the criterion validity procedure. In the analyzes made with expert opinions, the content validity index was found to be 0.75, 0.86 and 0.96 for the sub-titles of etiology/risk factors, prevention interventions and staging, respectively. The item difficulty values of the measurement tool consisting of 21 questions were between 0.18 at the lowest and 0.96 at the highest. In the test-retest analysis performed for reliability, it was determined that there was a positive, strong and significant relationship between the results and a positive, moderate and significant relationship between the tools applied for the proof of scale validity. TABBY-HBUBA is a suitable measurement tool for use in nursing education, research and clinical settings.