2016-2017 sezonunda Türkiye süper ligindeki takımların başarı sıralamasına göre koşu mesafelerinin incelenmesi
Examining the running distances of the teams in the Turkish super league in the 2016-2017 season according to the ranking of success
  1. Tez No: 713144
  2. Yazar: TEZCAN SAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÇATIKKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Elit Futbol, Koşu Mesafeleri, Toplu Koşu Mesafesi, Topsuz Koşu Mesafesi, Maç Analizi, Video Kamera Takip Sistemi, Lig Sıralaması, Elit Soccer, Total Running Distance, Covered Running Distance with the Ball and without the Ball, Match Analysis, Video Camera Tracking System, League Ranks
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, lig sonunda başarı sıralamasına göre üç gruba ayrılan takımların bek, stoper, orta saha, kanat ve forvet oyuncularının farklı hız kategorilerinde gerçekleştirdikleri koşu mesafelerini tespit etmek ve kat ettikleri koşu mesafeleri arasında istatistiksel olarak oluşabilecek farkların tespit edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın verileri, Türkiye Süper Liginin 2016-2017 sezonunda oynanan 306 resmi lig müsabakasının zaman hareket analizlerinden oluşmuştur. Zaman hareket analizlerinde, bilgisayar tabanlı 2 adet yüksek çözünürlüklü kamera kullanılmıştır. Ligde yer alan 18 takım, altışarlı üç gruba ayrılmıştır. Zaman hareket analizleri yapılan sporcular; mevkilere göre kategorize edilmiş ve çalışmaya sahada 90 dakika süresince oyunda kalan oyuncular dahil edilmiştir. Oyuncuların aktivite profilleri farklı koşu hızları olarak incelenmiş ve aktivite profillerinde kat ettikleri mesafeler müsabakanın 45 ve 90 dakikalık süreleri içeresinde değerlendirilmesi yapılmıştır. Bulgular: Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildiğinde; başarı sıralamasına göre gruplara ayrılan takımlar arasında, topun kendi takımında olduğu koşu hızlarında diğer guruplara oranla birinci grup lehine anlamlı farklar tespit edilmişken, topun rakip takımda olduğu ve toplam (toplu - topsuz) koşularda diğer guruplara oranla ikinci grup lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. İstatistiksel olarak farkların anlamlı olarak tespit edilmiş olmasına rağmen, koşu şiddeti yükseldikçe niceliksel farkın azaldığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmanın bulguları, Türkiye Futbol Süper Liginde topla daha fazla mesafe kat eden takımların ve topla yüksek şiddetli ve sprint koşularını daha fazla yapabilecek fiziksel kaliteye ve taktiksel varyasyonlara sahip olanların şampiyon olma olasılıklarının yükseleceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the running distances of the back, defender, midfielder, wing and forward players of the teams, which are divided into three groups at the end of the league, in different speed categories, and to determine the statistical differences that may occur between the running distances they cover. Materials and Methods: The data of this study consisted of time motion analyzes of 306 official league matches played in the 2016-2017 season of the Turkish Super League. In time motion analysis, 2 computer-based high resolution cameras were used. The 18 teams were divided into three groups of six according. Athletes with time motion analysis ; were categorized according to their positions and only the players who remained in the game for 90 minutes on the field were included in the study. The activity profiles of the players were examined as different running speeds and the distances they covered in the activity profiles were evaluated within the 45 and 90 minutes of the competition. Results: When the obtained data were evaluated statistically; while there were significant differences in favor of the first group compared to the other groups in the running speeds where the ball was in their team, there were significant differences in favor of the second group compared to the other groups in the running where the ball was in the opponent team and the total (with and without the ball) running. It was determined that as the running intensity increased, the level of significance decreased. Conclusion: The findings of this study show that teams which cover more distance with the ball and also teams which have the physical quality and tactical variations to be able to perform high-intensity and sprint runs with the ball have the probability of becoming champions more in the Turkish Football Super League.