Bilişim firmalarında bilgi güvenliği farkındalığı
Information security awareness in it companies
- Tez No: 713183
- Danışmanlar: PROF. DR. CENAP ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Information and Records Management, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilişim, Güvenlik, Farkındalık, Teknoloji, Information, Information Technology, Security, Awareness, Technology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Teknolojinin gelişmesi sonucu bilgi paylaşımı hızlanmış, bilginin dijitalleşmesi ve internet kullanımının geniş kitlelere yayılması sonucu bilgi iletişim teknolojileri ve yönetim bilişim sistemleri kullanımı hızla artmıştır. Bilginin dijital dönüşümü işletmeler için zaman, personel ve maliyet tasarrufu sağladığı kadar beraberinde riskleri de getirmektedir. Kişisel ve kurumsal veriler, bilgi sistemlerinin dijitalleşmesi sonucu art niyetli kişilerin ve bilgisayar korsanlarının hedefi haline gelmektedir. Alınan teknik önlemlerin yanı sıra, bilgi güvenliğinin en kritik unsuru olan insan faktörünü oluşturan bireylerin bilgi güvenliği konusundaki farkındalıkları önemli bir konu haline gelmiştir. Çalışmada bilgi sistemleri, bilgi güvenliği ve bilgi güvenliği farkındalığı üzerine literatür taraması yapılmış ardından Ankara'da yer alan bilişim firma yöneticilerinin bilgi güvenliği farkındalık düzeyleri değerlendirilmiştir. Veri analizleri sonrasında, araştırmaya katılan firmaların bilgi güvenliği farkındalık düzeylerinin genel olarak orta düzeyde olduğu, firma büyüklüğü ve yöneticilerin eğitim düzeyleri ile bilgi güvenliği farkındalığı arasında pozitif ilişki olduğu firmalarda kullanılan kimlik doğrulama yöntemlerinin basitten karmaşığa doğru gittikçe bilgi güvenliği farkındalığı düzeyinin de arttığı, bilgi güvenliği farkındalık düzeyinin firma faaliyet alanları açısından satış, destek ve onarım kolunda faaliyet gösteren firmalarda üretim dalında faaliyet gösteren firmalara göre daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tools that have made a fast entry to the social life have started the digital communication age and also the use of these tools in more than one area has been spread thoroughly. At the same time, it raised humanity's life standards while bringing up new perspectives. Information technology culture has spread swiftly and easily to every section of society. While this swift propagation in society and between segments carry positive effects, it also brought threats such as, for enterprises; the use of information flow for abusive reasons by unauthorised people, the data that belongs to end users being stolen or copied, with itself. Information security awareness has become an interceptive factor opposing the potential risks. In this direction, a study has been conducted to determine information security awareness levels in the information technology culture. The main purpose of this study is to determine the information security awareness levels in information companies. A literature survey has been done with a place given to input about the information technology field in the first part of the study. In the second part of the study, there are results of the study that is carried out to determine the information security awareness levels in companies.