Firmaların elektronik ticarete katılmasında farkındalık yaratılması ve teşvik edilmesi için bir yapı önerisi
A building proposal for raising awareness and encouraging companies' participation in electronic commerce
- Tez No: 811682
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN PARLAKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, İnternet, E-Commerce, Business, Internet
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Büşra Nur IŞIK, Firmaların Elektronik Ticarete Katılmasında Farkındalık Yaratılması ve Teşvik Edilmesi İçin Bir Yapı Önerisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2023 Bu çağdaki teknolojik gelişmeler, özellikle bilgisayarların ve internetin yenilikleri sayesinde bilgi toplumunun yaygınlaşması görülmektedir. Bilgi ekonomisinin, insanlara ve firmalara internet işlerinde kullanma fırsatı vermiştir. Bu, küresel ekonomilerde yeni bir ekonomik kavram olan elektronik ticaretin ortaya çıkmasının nedeni olmuştur. Bu çalışma kapsamında firmaların elektronik ticarete olan bakış açılarını, tutum ve davranışlarını, elektronik ticarete teşvik edilebilmesi açısından nelerin yapılabileceği konusunda incelemeler yapılmıştır. Konya'da faaliyet gösteren firmalar, pazarlama ve rekabet gücünü artırmak için internet ve yeni teknolojileri kullanmaktadır. Bu çalışma, elektronik ticaretin işletmeler açısından, Konya için önemini açıklamaktadır. Bu satın alma, firmalar için elektronik ticaretin getirileri faydaları ve avantajları artırılmaktadır. Ayrıca, geleneksel ticaretten elektronik ticarete geçişte ortaya çıkabilecek kısıtlamalara yönelik öneriler ve elektronik ticaret kullanımdaki karşılaşılan sorunlara yönelik yeni bir bakış açısı geliştirilmesi, özellikle bilgi güvenliği hususunda mevcut alt yapıdan kaynaklanan eksikliklere yönelik çözüm önerileri sunulmaktadır. Ek olarak, elektronik ticaret akımının sonuçlarını göstermek için elektronik ticaretin algısını ve kullanım oranlarını incelemek için bir anket hazırlanmış ve ölçülmüştür. Çalışmanın son bölümü, ölçüm sonuçları ve analizleri de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Büşra Nur IŞIK, A Building Proposal for Raising Awareness and Encouraging Companies to Participate in Electronic Commerce, Master Thesis, Ankara, 2023 It is seen that the information society has become widespread thanks to the technological developments in this age, especially the innovations of computers and the internet. The knowledge economy has given people and companies the opportunity to use the internet in their business. This has been the reason for the emergence of electronic commerce, a new economic concept in global economies. Within the scope of this study, their perspectives on electronic commerce, their attitudes and potentials, and what can be done in terms of promoting electronic commerce were examined.Companies operating in Konya are those using the internet and new technologies to increase their marketing and competitive power. This study explains its importance for Konya in terms of commerce electronic businesses. This acquisition provides companies with advantages and increasing advantages of electronic commerce. Suggestions for cleaning up in the transition from traditional commerce to electronic commerce and a new perspective on the routers in electronic commerce use, offering solutions for the deficiencies of the existing infrastructure, especially in information storage areas, for consumers. In addition, a questionnaire was prepared and measured to examine the perception of electronic commerce and usage rates to show the results of electronic commerce flow. In the last part of the study, measurement results and analyzes are also discussed.