Acil tıp kliniğinde yoğun bakım endikasyonu konulan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective analysis of patients with intensive care indications in the emergency medicine clinic.
- Tez No: 713272
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAÇ NİYAZİ ÖZÜÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: acil servis, kritik hasta, yoğun bakım ünitesi, bekleme süresi, yatışta gecikme, hasta mortalitesi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Artan hasta sayısı ile birlikte hastane temelli sağlık hizmetine verilen ekonomik destek, hastaların hastanelerde ve acil servislerde toplanması ile sonuçlanmıştır. Acil servis hasta sayılarının artması, hastaların acil servislerde kalış sürelerinin uzaması ve acil servislerde oluşan aşırı kalabalık; acil servislerde kritik hastanın tespitini daha önemli hale getirmiştir. Bu araştırma, acil tıp kliniğinde yoğun bakım endikasyonu konulun hastaların cinsiyetleri, yaşları, başvuru ayları, sosyal güvenceleri, hastalık tanıları, yatış endikasyonları ve yoğun bakıma yatış şekilleri değerlendirilerek, acile başvuru zamanıyla yoğun bakım ünitesine yatış zamanı arasındaki bekleme sürelerinin mortalite oranlarının öngörülmesi hakkında karşılaştırma yapabilmek amacıyla planlanmıştır. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 1 Ocak 2010- 31 Aralık 2010 tarihleri arasında çeşitli şikayetler ile başvuran hastalardan, yoğun bakım kliniğinde yatırılarak takip ve tedavisi yapılmış olan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. Planlanan verilerine ulaşılan 380 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yoğun bakıma yatış için acilde bekleme süreleri, yoğun bakım mortalitesini göstermeleri açısından değerlendirilmiştir. Hayatını kaybeden hastaların (351,3 ± 356,5 dk) geliş ve yatış saatleri arasındaki fark, yaşayan (237,8 ± 263,9 dk) hastalardan anlamlı olarak daha yüksek ve ölen hastaların (61,5± 19,6) yaşı da yaşayan hastalardan (43,0 ± 22,4) anlamlı olarak daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Acile başvuru saati ile yoğun bakıma yatış saati arasındaki bekleme süresinin ≥ 351 dk (5 saat 51 dk) olması yüksek hasta mortalitesi ihtimaline işaret etmektedir. Acile başvuran kritik hastaların yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonlarının kısa sürede değerlendirilip yatışını geciktirmemek hasta mortalitesini anlamlı derecede azalttığı sonucu elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Increasing patient population and refunds for hospital based health services lead over admissions to hospitals and emergency departments (ED). Increased patient ED admissions thus increased time-spend in ED and over-crowded ED, raised importance of differentiating more critical patients in ED's. This study is planned to compare the mortality rates of intensive care indication patients in emergency services in terms of their age, sex, month of application, benefit primary and their diagnosis, and also this study evaluates the affects of lying indications, type of lying and waiting time between the application to emergency service and lying to intensive care service on mortality rates. The files of patients with different types of complains that consult to emergency service and then transferred and treated in intensive care units of Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training and İnvestigating Hospital in between 1 January 2010 and 31 December 2011 are investigated retrospectively. 380 patients whose planned datas are attained are included in this study. The waiting time in emergency services to be transferred to intensive care units is evaluated to be able to show the mortality rates of intensive care units. The time between admission and transfer to intensive care unit is significantly higher for the patients that die (1,3 ± 356,5 min, 6 hr approximately) than the patients survive (237,8 ± 263,9 min, 4hr approximately). Correlatively the age of paitents that die is also significantly higher (61,5± 19,6) then the patients survive (43,0 ± 22,4) as established in this study When the waiting time between the admission to ED and transfer to the intensive care unit is higher than 351 minute(5 hour and 51 minute), it leads to the high possibility of patient mortality. Briefly this study conclude that; the patient mortality significantly decreases when the patients' transfer to intensive care units is done in a short time without any delay. Keywords : Critical patient, Emergency department, Intensive care unit, Waiting time, Delay of admission, Mortality of patient