Kliniğimizde acil sezaryen ile acil olmayan sezaryen olgularının maternal ve fetal sonuçlarının analizi
Kliniğimizde acil sezaryen ile acil olmayan sezaryen olgularının maternal ve fetal sonuçlarının analizi
  1. Tez No: 491644
  2. Yazar: NAYİF ÇİÇEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN KIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Acil sezaryen, acil olmayan sezaryen, maternal morbidite, fetal morbidite, Emergency cesarean section, non-emergency cesarean, maternal morbidity, fetal morbidity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Literatürde acil sezaryenlerle elektif sezaryenlerin maternal ve fetal yönden karşılaştırıldığı ve acil sezaryenlerde maternal ve fetal morbiditenin arttığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Çalışmanın amacı acil sezaryenler ile acil olmayan olguların maternal ve fetal açıdan karşılaştırılmasının güncel sonuçlarını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01.04.2017-30.09.2017 tarihleri arasında sezaryen ile doğum yapan 1337 kadın çalışma populasyonu olarak tanımlandı. Sezaryen ile doğum yapan kadınlar acil ve acil olmayan sezaryen olanlar olarak iki gruba ayrıldı. Preterm doğumlar, plasenta anomalisi olanlar ve çoğul gebelikler çalışma dışı bırakıldı. Gebelerin yaş, gravida, parite, abortus, normal vajinal doğum sayısı ve sezaryen doğum sayısı gibi bilgileri toplandı. Annenin sezaryen endikasyonu, geçirilmiş ve mevcut tıbbi hastalıkları, peripartum transfüzyon ihtiyacı, operasyon öncesi ve sonrası hemoglobin düzeyleri, postpartum komplikasyonları yanı sıra yenidoğanların cinsiyet, anomali, mortalite oranları, doğum kilosu, 1. ve 5. dk Apgar skoru, yoğun bakım ihtiyacı ve endikasyonları ortaya çıkarıldı. Sonuçların analizi ve karşılaştırılması için Student's t test, Mann Whitney U, paired sample t test ve Ki-Kare testi kullanıldı. Bulgular: Yaş ortalaması, gravida ve abortus sayıları, postoperatif hemoglobin düzeyleri, doğum tartısı ve 1. dk Apgar ortalaması acil grubunda istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Preoperatif ve postoperatif hemoglobin düşüşleri acil grubunda istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Postoperatif transfüzyon ihtiyacı, postoperatif komplikasyon oranı ve bebeklerin yoğun bakım ihtiyacı oranı acil v grubunda anlamlı derecede yüksek tespit edildi. İncelenen diğer parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Acil sezaryenler acil olmayan sezaryenlerle kıyaslandığında maternal ve fetal morbiditede artma ile birliktedir. Çalışmamızın bulguları, cerrahi tekniklerde, anestezi uygulamalarında ve yenidoğan yoğun bakım koşullarında mevcut gelişmelere rağmen, acil sezaryen endikasyonu konulan olguların halen çeşitli maternal ve fetal risklerle birlikte olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: There are many studies comparing emergency versus nonemergency cesarean section in the literature showing that maternal and fetal morbidity increases in emergency cesarean section. The aim of study was to show the current results of maternal and fetal morbidities comparing two groups: emergency and nonemergency caesarean sections. Materials and methods: A total of 1337 women who had delivered by cesarean section between 01.04.2017-30.09.2017 in T.C. Umraniye Training and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic of Health Sciences University were defined as study population. Women who delivered with a caesarean section were divided into two groups as emergency and non-emergency caesarean sections. Preterm births, placental anomalies and multiple pregnancies were excluded from the study. Information about pregnancy age, gravida, parity, abortus, number of normal vaginal deliveries and number of cesarean delivery were collected retrospectively. Information reagrding the indications for cesarean section, past and present medical diseases, vi peripartum and postpartum transfusion requirement, preoperative and postoperative hemoglobin levels, postpartum complications, fetal mortality rate, birth weight, 1st and 5th minute Apgar score and newborn intensive care needing was recorded. Student's t test, Mann Whitney U, paired sample t test and Chi-square test were used for the analysis and comparison of the results. Results: The mean age, gravidity and abortion numbers, postoperative hemoglobin levels, birth weigth and 1st min Apgar scores were found significantly lower in the emergency group. Postoperatively, significant fall in hemoglobin was noted in the emergency cesarean section group. Postoperative transfusion requirement, postoperative complication rate and infant intensive care need ratio were found significantly higher in the emergency group. No statistically significant difference was found in the other parameters. Conclusion: Emergency cesarean sections are associated with increased maternal and fetal morbidity when compared to non-urgent cesarean sections. Findings of our study reveal that despite the current developments in surgical techniques, anesthesia applications and newborn intensive care conditions; the emergency cesarean section is still with various maternal and fetal risks.