Basketbol antrenörlerinin örgütsel adalet algılarının iş tatmini üzerine etkisi
The effect of organizational justice perceptions of basketball coaches on job satisfaction
- Tez No: 713313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol Antrenörü, İş Tatmini, Örgütsel Adalet, Basketball Coach, Job satisfaction, Organizational Justice
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma Türkiye'deki basketbol antrenörlerinin örgütsel adalet algıları ve iş tatmini düzeylerini tespit ederek aralarındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'de basketbol antrenörlüğü yapan kişilerin demografik özelliklerinin belirlenmesi ve örgütsel adalet algılarının daha kapsamlı anlaşılması için bulgu sağlayacaktır. Bu sonuçlar basketbol antrenörlerinin iş tatmini sağlamak amacıyla yapılması gerekenler konusunda yol gösterici olması beklenmektedir. Basketbol antrenörleri ve diğer branş antrenörleri üzerinde yapılacak araştırmalara ışık tutması açısından önemlidir. Literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışma, araştırmaya gönüllü olarak dahil olan Türkiye'nin farklı yerlerinde, basketbol antrenörlüğü yapan 213 katılımcıya uygulanmıştır. Çalışmada Kişisel Bilgi formu ile demografik bilgiler toplanmıştır. Bu demografik bilgiler ışığında verilere ulaşılmıştır. Niehoff ve Moorman tarafından geliştirilen Örgütsel Adalet Ölçeğinden ve Weiss ve arkadaşları tarafından geliştirilen Minnesota İş Doyumu Ölçeği kullanılacaktır. 20 maddeden oluşan ve 5'li Likert ölçek ile örgütsel adalet ve iş tatmini hakkında veriler toplanmıştır. Bu ölçek sayesinde elde edilen bulgularda örgütsel adaletin boyutlarının iş tatmini üzerinde etkisi tespit edilmiştir. İş tatmini ile etkileşim adaleti arasında yüksek anlamlı istatiksel sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis to determine the organizational justice perceptions and job satisfaction levels of basketball coaches in Turkey and to examine the relationship between them. It will provide findings to determine the demographic characteristics of basketball coaches in Turkey and to understand their organizational justice perceptions more comprehensively. These results are expected to guide basketball coaches about what needs to be done to ensure job satisfaction. It is important in terms of shedding light on the research to be done on basketball coaches and other branch coaches. It is thought that it will contribute to the literature. This study was applied to 213 basketball coaches in different parts of Turkey who voluntarily participated in the research. In the study, demographic information was collected with the Personal Information form. Data were obtained in the light of these demographic information. Organizational Justice Scale developed by Niehoff and Moorman and Minnesota Job Satisfaction Scale developed by Weiss et al. will be used. Data on organizational justice and job satisfaction were collected with a 5-point Likert scale consisting of 20 items. In the findings obtained thanks to this scale, the effect of organizational justice dimensions on job satisfaction has been determined. High statistical results were obtained between job satisfaction and interactional justice.