Tekrarlayan hışıltısı olan üç yaş altı çocuklarda atak sırasında bakılan tidal nefes analizinin atak tekrarı ve astım prediktif indeksi üzerine etkisi
The effect of tidal breath analysis during an attack on attack recurrence and asthma predictive index in children under the age of three with recurrent wheezing
  1. Tez No: 713320
  2. Yazar: SARUHAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU ERGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Tidal nefes analizi, Hışıltı, Astım prediktif indeksi, Akciğer fonksiyonu, Tidal breath analysis, Wheezing, Asthma predictive index, Lung function
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
GİRİŞ: Hayatın ilk üç yılında her üç çocuktan biri en az bir kez hışıltı atağı geçirmektedir. Tekrarlayan hışıltı yakınması olan hastalarda ayırıcı tanı yapılması, astım gelişimi için risk faktörlerinin belirlenmesi ve kalıcı astımı olacak okul öncesi çocukların erken tespiti ilgi odağı olmuştur. AMAÇ: Normal nefes alıp verme sırasında akciğer mekaniklerini değerlendiren tidal nefes analizi (TNA) basit ve yan etkisi olmayan bir tekniktir. Çalışmamızda tekrarlayan hışıltısı olan 3 yaşından küçük çocuklarda TNA ile ölçülen solunum fonksiyonlarının atak tekrarı ile ve astım prediktif indeksi (APİ) ile ilişkisi ve solunum fonksiyonları üzerindeki etkisinin araştırılmasını amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada 74 olgu (yaş grubu 3 ay- 3 yaş olan) değerlendirildi. Hışıltılı olan 40 çocukta öykü ve semptomlara göre epizodik hışıltı ve çoklu tetikleyici hışıltı fenotipleri ile yüksek riskli infantlar belirlenerek, hastalığın atak sırasında henüz tedavi başlanmamış iken ölçülen TNA verilerini ve tam kan sayımlarındaki eozinofil değerlerini sağlıklı 34 çocuğun verileri ile karşılaştırdık. BULGULAR: Hışıltılı çocuk ve sağlıklı kontrol gruplarının demografik verileri değerlendirildiğinde enfeksiyon dönemi dışında hışıltı, gebelikte sigara kullanımı, gebelikte sigara maruziyeti, sigara maruziyet öyküsü, alerjik rinit, anne babada astım ya da alerjik hastalık, kardeşte astım ya da alerjik hastalık, evde rutubet, soba, hayvan teması öyküsü, hışıltılı çocuk grubunda yüksek saptandı (p0,05). Hışıltılı çocuk grubunda cinsiyete göre TNA verileri açısından farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Hışıltılı çocuk grubunda yüksek riskli süt çocuğu olup olmama durumuna göre TNA verileri açısından karşılaştırıldığında TEF 75, TEF 50, TEF 25, TEF50asTIF50 ve tI/tE TNA verileri yüksek riskli süt çocuğu olanlarda yüksek riskli çocuk olmayanlara göre daha düşük, tE ise yüksek bulundu (p0,05). Çoklu tetikleyici hışıltısı olan çocuklarda APİ pozitif olanlarda olmayanlara göre TNA verileri açısından gruplar arasında farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Epizodiklerde APİ pozitif olanlarda tPTEF ve tE yüksek saptanmıştır (p0,05). SONUÇ: Bebek ve küçük çocuklarda TNA yöntemi ile solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Hışıltı atağı esnasında tPTEF, tPTEF/tE, tI/tE gibi parametrelerin tekrarlayan hışıltı grubunda düşük olması bunun bronşiyal obstrüksiyona bağlı olabileceğini düşündürdü. İleriye yönelik daha fazla sayıda ve daha geniş katılımlı çalışmalar yapılmasının tekrarlayan hışıltısı olan çocuklarda tanı ve tedaviye olumlu katkıları olacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: In the first three years of life, one out of every three children has at least one wheezing attack. Differential diagnosis in patients with recurrent wheezing, determination of risk factors for the development of asthma, and early detection of preschool children who will have persistent asthma have been the focus of attention. AIM: Tidal breath analysis (TBA) is a simple and side-effect-free technique that evaluates lung mechanics during normal breathing. In our study, we aimed to investigate the relationship between recurrent wheezing and respiratory functions measured by TBA, with asthma predictive index (API) and its effect on respiratory functions. MATERIALS AND METHODS: In this study, 74 cases (the ones whose age group is between 3 months and 3 years) were evaluated. We identified high-risk infants with episodic wheezing and multiple trigger wheezing phenotypes according to history and symptoms in 40 children with wheezing, and compared TBA data measured during the attack of the disease before treatment was started, and eosinophil values in complete blood counts with the data of 34 healthy children. RESULTS: When the demographic data of the wheezing child and healthy control groups were evaluated, wheezing except the infection period, smoking during pregnancy, exposure to cigarette during pregnancy, history of cigarette exposure, allergic rhinitis, asthma or allergic disease in parents, asthma or allergic disease in sibling, exposure to heating stove and humidity at home, history of animal contact were found to be higher in the wheezing child group (p0.05). No difference was found in the wheezing group according to gender in accordance with TBA data (p>0.05). When the wheezing group was compared in accordance with TBA data according to whether there was a high-risk infant or not, TEF 75, TEF 50, TEF 25, TEF50asTIF50 and tI/tE TNA data were found to be lower in those with high-risk infants and tE higher in those with high-risk infants (p 0.05). There was no difference between the groups in accordance with TBA data in children with multiple trigger wheezing compared to those without API positive (p>0.05). In episodic patients, tPTEF and tE were found to be higher in those with positive API (p0.05). CONCLUSION: Evaluation of respiratory functions with TBA method in infants and young children is very important. During the wheezing attack, parameters such as tPTEF, tPTEF/tE, tI/tE were low in the recurrent wheezing group, suggesting that this might be due to bronchial obstruction. We believe that more prospective studies with larger participation will contribute positively to the diagnosis and treatment of children with recurrent wheezing.