Açık kalp cerrahisinde erişkin hastalarda ECMO uygulamasının klinik sonuçları (Retrospektif klinik çalışma)
Our experience of ECMO with adult patients in open heart surgery
- Tez No: 71340
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN UYSALEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Açık Kalp Cerrahisi, ECMO, Erişkin Hastalar, Open Heart Surgery, ECMO, Adult Patients
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
45 ÖZET: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Mart 1988 - Haziran 1998 tarihleri arasında 11 yıllık bir süre içinde 68 hastaya Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) uygulanmıştır. Hastaların 47'si erkek (%69.1), 21 'i kadın (%30.9) di. Kadın /Erkek oram, 1 / 2.2 dir. Serimizdeki en genç hasta 31, en yaşlı hasta 82 yaşında olup yaş ortalaması 59.1±5.2 dir. Preoperatif dönemde hastalarımızın sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonları ortalama %40. 1±4.7 olarak ölçülmüştür. Hastalarımızda ECMO uygulamasına neden olan klinik tablo kardiyojenik şoktur. Bu nedenle 44 hastamızda(%64.7) intraoperatif, 24 hastamızda(%35.3) ise postoperatif erken dönemde ECMO desteğine geçilmiştir. 31 hastamız (%45.5) ECMO desteğinden ayrılmıştır. En erken ECMO'dan ayrılma süresi 13.saat, en geç ayrılma süresi 6. gün olup hastalarımızın ortalama ECMO'da kalış zamanı 3.5±1.8 gündür. ECMO'dan ayrılamayarak kaybettiğimiz 37 hastanın 21 'inde (56.7) ölüm nedeni, irreversible kardiyak hasardır. Bu hastalar exitus kabul edilip, ECMO desteğine elektif olarak son verilmiştir. ECMO'dan ayrılamayan hastalarda ortalama ECMO'da kalış zamanı 1 1.4±2.3 gündür. ECMO süresince 52 hastamızda(%76.5) 69 major komplikasyonla karşılaştık. En sık gördüğümüz komplikasyon, kanama (%34.8) olmuştur. ECMO'dan ayrılabilen hastalarda ise en sık (%32.3) enfeksiyon komplikasyonu ile karşılaştık.46 ECMO'dan ayrılan 31 hastanın 9'u (%29.1) postoperatif erken dönemde exitus olmuştur. ECMO'dan ayrılan hastaların 22'si (%70.9) kliniğimizden taburcu edilmiştir. Global olarak değerlendirildiğinde, ECMO uyguladığımız hastaların %32.3'ü yaşamıştır. Taburcu ettiğimiz 22 hastanın ortalama takip süresi 83.5±7.9 ay/hasta dır. Hastalarımızın geç dönem takiplerinde 7 hastamız exitus olmuştur. ECMO'dan ayrılabilen hastaların erken mortalite hariç tutularak 10 yıllık yaşam oram %59.8 olarak hesaplanmıştır. Beklenen mortalitesi %90 ve üzerinde olan ciddi kardiypjenik şoktaki hastalarda ECMO uygulamasının kabul edilebilir yaşam oranlarına sahip olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
47 SUMMARY: OUR EXPERIENCE OF ECMO WITH ADULT PATIENTS IN OPEN HEART SURGERY In Department of Cardiovascular Surgery of the University of Ankara, School of Medicine; We perfomed ECMO in 68 patients in 11 years of meantime interval, between March 1988 and June 1998. 47 were men (%69.1), 21 were women (%30.9). Men/women ratio was 1/2.2. Mean age at the time of procedure was 59. 1±5.2 years (rang 3 1 to 82 years). During preoperative period, the mean left ventricular ejection fraction of our patients was %40. 1±4.7 In our patients ECMO indication was cardiogenic shock. In 44 patients (%64.7) ECMO were used intraoperatively and 24 patients (%35.3) in early postoperative period. In 31 patients ECMO support was finished. The weaning time from ECMO was ranging from 13 hours to 6 days. Mean time with ECMO support was 11.4±2.3 days. During ECMO, we saw 69 major complications in 52 patients. The most common complication was (%34.8) hemorragia. In patients who could left ECMO; infection was the most common complication (%32.3). After weaning from ECMO, in early postoperative period 9 of 31 patients died (%29.1). 22 patients who managed to weaning from ECMO discharged from hospital. %32.3 patients in whose operations, we used ECMO are alive.48 After discharge, 22 patients median follow up period was 83.5±7.9 months. 7 patients died in late postoperative period. After weaning from ECMO, except for early mortality in late postoperative period, 10 yeras survival rate was %59.8 Patients with cardiogenic shock, whose mortality were %90 and more, ECMO reduced mortality to an acceptable ratios.