Açık kalp cerrahisinde kullanılan del nido kardiyoplejisinin optimal miyokardiyal koruma süresinin değerlendirilmesi: Prospektif gözlemsel çalışma
Evaluation of the optimal myocardial protection duration of del nido cardioplegia in open heart surgery: A prospective observational study
  1. Tez No: 1015414
  2. Yazar: MUHAMMET TALHA CERAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL DERELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokardiyal Koruma, Del Nido Kardiyoplejisi, Yüksek Duyarlıklı Troponin T, Değişim Noktası Analizi, Aort Kros Klemp Süresi, Myocardial Protection, Del Nido Cardioplegia, High-Sensitivity Troponin T, Change-Point Analysis, Aortic Cross-Clamp Duration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, erişkin kapak ve aort cerrahisi hastalarında tek doz Del Nido kardiyoplejisinin intraoperatif miyokardiyal koruma penceresini seri yüksek duyarlıklı troponin T (hs-TnT) kinetiği üzerinden değerlendirmek ve aort kros klemp (ACC) süresi ile postoperatif biyokimyasal, hemodinamik, renal ve fonksiyonel göstergeler arasındaki ilişkileri incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli prospektif gözlemsel çalışmaya erişkin kapak ve aort cerrahisi geçiren 80 hasta dahil edildi. İzole koroner arter bypass greftleme cerrahisi yapılan hastalar çalışma dışı bırakıldı. İntraoperatif hs-TnT ölçümleri seri zaman noktalarında değerlendirildi. Primer analizde log₁₀(hs-TnT) değerleri üzerinden piecewise log-lineer regresyon modeli hasta düzeyinde cluster-robust standart hata tahmincisi ile uygulandı. Değişim noktası tahmininin belirsizliği hasta-bazlı bootstrap yöntemiyle değerlendirildi. Analiz üç kohort tanımı altında tekrarlandı: redoz uygulanan hastalarda redoz öncesi ölçümlerle sınırlandırılmış tüm kohort, tek doz alt grubu ve tek doz + ACC ≥90 dakika çekirdek alt grup. Sekonder analizlerde redoz sonrası troponin eğimleri, postoperatif hs-TnT trajektuarı, laktat, vasoaktif-inotrop skor, renal fonksiyon göstergeleri, ventrikül fibrilasyonu, LVEF ve troponin eğri altı alanı (TnT-AUC) değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 60'ında (%75,0) tek doz, 20'sinde (%25,0) redoz Del Nido kardiyoplejisi uygulandı. Tüm kohortta ACC süresi medyanı 81 dakikaydı. Primer analizlerde değişim noktası üç kohort tanımında 75–80 dakika aralığında kümelendi. Bootstrap %95 güven aralığı her üç analizde de 75–80 dakika olarak bulundu. Değişim noktası sonrası hs-TnT artış hızı, değişim noktası öncesine göre yaklaşık 2,26–2,43 kat daha yüksekti. Redoz uygulanan hastalarda redoz sonrası log-lineer hs-TnT eğimi redoz öncesine göre azaldı (0,01754'ten 0,00887 log₁₀[TnT]/dakika'ya; p < 0,001). ACC süresi; postoperatif hs-TnT, laktat, vasoaktif-inotrop destek, renal göstergeler, intraoperatif ventrikül fibrilasyonu, postoperatif LVEF kategorisi ve TnT-AUC ile anlamlı ilişkiler gösterdi. Sonuç: Erişkin kapak ve aort cerrahisinde tek doz Del Nido kardiyoplejisi altında intraoperatif hs-TnT kinetiğinde 75–80 dakika aralığında belirgin bir eğim değişimi saptanmıştır. Bu pencere mutlak bir klinik güvenlik sınırı değil, biyobelirteç salınım hızında ivmelenmenin gözlendiği olası bir zaman aralığı olarak değerlendirilmelidir. Beklenen ACC süresi bu pencereye yaklaşan veya pencereyi aşması muhtemel olgularda miyokardiyal koruma stratejisinin operasyon öncesinde yeniden değerlendirilmesi uygun olabilir. Bulguların daha geniş, çok merkezli ve karşılaştırmalı çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the intraoperative myocardial protection window of single-dose Del Nido cardioplegia in adult patients undergoing valve and aortic surgery using serial high-sensitivity troponin T (hs-TnT) kinetics, and to investigate the relationships between aortic cross-clamp (ACC) duration and postoperative biochemical, hemodynamic, renal, and functional outcomes. Materials and Methods: This single-center prospective observational study included 80 adult patients undergoing valve and aortic surgery. Patients undergoing isolated coronary artery bypass grafting were excluded. Intraoperative hs-TnT measurements were obtained at serial time points. For the primary analysis, log₁₀(hs-TnT) values were analyzed using a piecewise log-linear regression model with patient-level cluster-robust standard errors. Uncertainty in the estimated change point was assessed using patient-level bootstrap resampling. The analysis was repeated across three cohort definitions: the entire cohort restricted to pre-redosing measurements in redosed patients, the single-dose subgroup, and the core subgroup consisting of single-dose patients with ACC duration ≥90 minutes. Secondary analyses evaluated post-redosing troponin slopes, postoperative hs-TnT trajectory, lactate, vasoactive-inotropic score, renal function markers, ventricular fibrillation, LVEF, and troponin area under the curve (TnT-AUC). Results: Single-dose Del Nido cardioplegia was used in 60 patients (75.0%), while 20 patients (25.0%) received redosing. The median ACC duration in the overall cohort was 81 minutes. In the primary analyses, the estimated change point clustered within the 75–80-minute interval across all three cohort definitions; the bootstrap 95% confidence interval was 75–80 minutes in all analyses. After the change point, the hs-TnT increase rate was approximately 2.26–2.43 times higher than before the change point. In redosed patients, the post-redosing log-linear hs-TnT slope decreased compared with the pre-redosing slope, from 0.01754 to 0.00887 log₁₀(TnT)/minute (p < 0.001). ACC duration showed significant associations with postoperative hs-TnT, lactate, vasoactive-inotropic support, renal markers, intraoperative ventricular fibrillation, postoperative day-7 LVEF category, and TnT-AUC. Conclusion: In adult patients undergoing valve and aortic surgery, intraoperative hs-TnT kinetics under single-dose Del Nido cardioplegia demonstrated a distinct slope change within the 75–80-minute interval. This window should not be interpreted as an absolute clinical safety threshold, but rather as a possible time interval in which biomarker release begins to accelerate. In cases where the expected ACC duration approaches or exceeds this window, preoperative reassessment of the myocardial protection strategy may be appropriate. These findings should be validated in larger, multicenter, and comparative studies.