Evlilikte yaşanan çatışmaların evlilik doyumuna etkisini anlamada bilinçli farkındalığın rolü
The role of mindfulness in understanding the effects of marriage conflicts on marriage satisfaction
- Tez No: 713456
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, evlilik çatışması, çatışma çözüm stilleri, bilinçli farkındalık, Marriage satisfaction, marital conflict, conflict resolution styles, mindfulness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli bireylerde evlilik çatışması ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide bilinçli farkındalığın aracı ve düzenleyici rolünü incelemektir. Bu araştırmanın bir diğer amacı da evlilik çatışması, bilinçli farkındalık ve evlilik doyumu kavramlarının arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. Araştırma, çevrimiçi ortamda yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2021 yılı itibariyle en az bir yıldır evli kadın ve erkek bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak örnekleme ilişkin kişisel bilgileri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Evlilik Yaşam Ölçeği (EYÖ), Evlilikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği (EBFÖ), Evlilik Çatışması Ölçeği (EÇÖ), Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği (ÇÇSÖ) kullanılmıştır. Veriler, SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın modeline ilişkin aracılık ve düzenleyicilik etkisi için Hayes (2013) tarafından geliştirilen PROCESS Macro analizi kullanılmıştır. Ayrıca betimsel istatistikler ve Pearson korelasyon katsayısı da kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde; evlilik çatışması ile bilinçli farkındalık arasında negatif yönde anlamlı, evlilik çatışması ile evlilik doyumu arasında negatif yönde anlamlı, bilinçli farkındalık ile evlilik doyumu arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde ilişkiler görülmektedir. Analiz sonuçları evlilik çatışmaları ve bilinçli farkındalığın evlilik doyumu üzerine doğrudan etkilerinin anlamlı olduğunu göstermektedir. Ayrıca sonuçlar evlilik çatışmalarının bilinçli farkındalık aracılığıyla da evlilik doyumu öngörebildiğini göstermektedir. Evlilik çatışma sıklığı ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide bilinçli farkındalığın düzenleyici bir rolü bulunmamaktadır. Araştırmanın bulguları alan yazın ile de karşılaştırılmıştır. Araştırmacılara ve uygulamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the intermediary and regulatory role of mindfulness in the relationship between marital conflict and marital satisfaction in married individuals. Another purpose of this research is to investigate the relationship among the concepts of marital conflict, mindfulness, and marital satisfaction. The model of the research is the relational screening model. The research was conducted in an online environment. The study group of the research consists of male and female individuals who have been married for at least one year as of 2021. Personal Information Form, Marriage Life Scale (EDS), Mindfulness in Marriage Scale (EBFÖ), Marriage Conflict Scale (CIS), Conflict Resolution Styles Scale (CSS) were used as data collection tools in the study in order to collect personal information regarding the sampling. The data were analyzed using the SPSS 22.0 package program. The PROCESS Macro analysis developed by Hayes (2013) was used for the intermediary and regulatory effect of the research model. In addition, descriptive statistics and Pearson correlation coefficient were used. When the research findings are evaluated, there are significant negative relationships between marital conflict frequency and mindfulness, significant negative relationships between marital conflict and marital satisfaction, and significant positive relationships between mindfulness and marital satisfaction. The analysis results show that the direct effects of marital conflicts and mindfulness on marital satisfaction are significant. In addition, the results show that marital conflicts can predict marital satisfaction through mindfulness. Mindfulness does not have a moderating role in the relationship between marital conflict frequency and marital satisfaction. The findings of the study were also compared with the literature. Suggestions were made for researchers and practice.