Erken yaşta evlilik yapan kadınların aile yaşam doyumlarının ve psikolojik sağlamlıklarının incelenmesi
Investigation of family life satisfaction and psychological resilience of early H marriage women
  1. Tez No: 962375
  2. Yazar: RUKİYE ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Erken Yaşta Evlilik, Aile Yaşam Doyumu, Psikolojik Sağlamlık
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Çalışma, erken yaşta evlilik yapan kadınların aile yaşam doyumları ve psikolojik sağlamlıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Erken yaşta evlilikler, kadınların psikososyal gelişimlerini, ekonomik bağımsızlıklarını ve yaşam memnuniyetlerini doğrudan etkileyen bir olgu olarak ele alınmaktadır. Bu araştırma, Kırıkkale ili merkez mahallelerinde yaşayan ve ilk evliliklerini 18 yaşın altında yapmış 408 kadın katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Aile Yaşam Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Analizlerde normallik varsayımı test edilmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenerek Bağımsız Örneklemler T Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. ANOVA sonucu anlamlı sonuçlarda gruplar arasındaki farkı ortaya koymak için Post Hoc testlerinden Tukey testi kullanılmıştır. Psikolojik sağlamlık ve aile yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için Pearson Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Psikolojik sağlamlığın aile yaşam doyumu üzerindeki etkisinin incelenmesinde doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların %29,2'si 47-57 yaş aralığında, %8,8'i 18-24 yaş aralığında, %7,8'i ise 69 yaşın üzerindedir. Kadınların %12,5'inin okuryazar olmadığı, %9,1'inin okur-yazar olduğu, %32,8'inin ise ilkokul mezunu olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların %17,2'si 15 yaş altında ilk evliliklerini yaptığını belirtirken, %10,3'ü eşinden boşanmıştır. Erken yaşta evlenen kadınlar arasında 16-29 yıldır evli olduğunu belirtenler önde gelirken (%26.0) bunu sırasıyla 15 yıldan daha az süredir evli olanlar (%25.7), 38 yıl ve üzerinde evli olanlar (%24.5), 30-37 yıl arası evli olanlar (%23.8) izlemektedir. Kadınların büyük çoğunluğu tek evlilik (%85,8) yapmış, %10,8'i iki evlilik yapmış, %3,4'ü ise üç ve üzerinde evlilik yapmıştır. Araştırmaya katılanların %7,6'sının hiç çocuğu yokken, %10'unun bir çocuğu, %25,5'inin iki çocuğu, %56,9'unun ise üç ve üzerinde çocuğu vardır. Araştırma sonucunda; erken yaşta evlilik yapan kadınların psikolojik sağlamlıklarının öğrenim düzeyine, medeni duruma, evlilik süresine, eşin öğrenim düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca yine erken yaşta evlilik yapan kadınların aile yaşam doyumları öğrenim düzeyine, medeni duruma, ilk evlilik yaşına, eşin öğrenim düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Erken yaşta evlilik yapan kadınların psikolojik sağlamlıkları ile aile yaşam doyumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Psikolojik sağlamlığın yanı sıra medeni durum, evlilik süresi ve eş öğrenim durumunun hep birlikte aile yaşam doyumu için anlamlı bir yordayıcı oldukları görülmektedir. Psikolojik sağlamlığın yüksek olması, evlilik süresinin artması, eşlerin daha iyi bir öğrenim durumuna sahip olması ve evli olma durumu aile yaşam doyumunu olumlu etkilemektedir. Aile yaşam doyumunu anlamlı olarak yordayan değişkenlerin önem sırası ise: psikolojik sağlamlık, eş öğrenim durumu, evlilik süresi ve medeni durum şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the family life satisfaction and psychological resilience of women who married at an early age. Early marriages are considered as a phenomenon that directly affects women's psychosocial development, economic independence and life satisfaction. This study was conducted with 408 female participants who lived in the central districts of Kmkkale and had their first marriages under the age of 18. The Brief Psychological Resilience Scale and the Family Life Satisfaction Scale were used to collect data. The normality assumption was tested in the analyses and the Independent Samples T Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were applied after determining that the data showed a normal distribution. In the significant results of the ANOVA, the Tukey test from Post Hoc tests was used to reveal the diference between the groups. The Pearson Correlation Coefficient was glculated to reveal the relationship between psychological resilience and family life satisfaction. Linear regression analysis was used to examine the effect of psychological resilience on family life satisfaction. Of the women included in the study, 29.2% were between the ages of 47-57, 8.8% between the ages of 18-24, and 7.8% over the age of 69. It was determined that 12.5% of the women were illiterate, 9.1% were literate, and 32.8% were primary school graduates. While 17.2% of the participants stated that they had their first marriage under the age of 15, 10.3% were divorced from their spouses. Among the women who got married at an early age, those who stated that they had been married for 16-29 years were the most prominent (26.0%), followed by those who had been maEed for less than 15 years (25.7%), those who had been maEed for 38 years or more (24.5%), and those who had been maEed for 30-37 years (23.8%). The vast majority of women had been married once (85.8%), 10.8% had been married twice, and 3.4% had been maEed three or more times. While 7.6% of the participants in the study have no children, 10% have one child, 25.5% have two children, and 56.9% have three or more children. As a result of the study, it was determined that the psychological resilience of women who married at an early age showed statistically significant differences according to the level of education, marital status, duration of marriage, and the level of education of the spouse. In addition, the family life satisfaction of women who married at an early age showed statistically significant differences according to the level of education, marital status, age at first marriage, and the level of education of the spouse. A statistically significant relationship was found between the psychological resilience of women who married at an early age and their family life satisfaction. In addition to psychological resilience, marital status, duration of marriage, and spouse's education status are all significant predictors of family life satisfaction. High psychological resilience, increased duration of marriage, spouses having a better education, and being married positively affect family life satisfaction. The order of importance of the variables that significantly predict family life satisfaction is: psychological resilience, spouse education status, marriage duration and marital status.