Tek silindirli dizel bir motorda susam yağı/dizel yakıt karışımlarına grafenoksit (C140H42O20) ilavesinin performans ve emisyon parametrelerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of additional graphenoxide (C140H42O20) to sesame oil/diesel fuel mixes on performance and emissions parameters in a single cylinder diesel engine
- Tez No: 713528
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ŞİMŞEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Susam yağı, grafenoksit, biyodizel, dizel motor, egzoz emisyonları, Sesame oil, graphenoxide, biodiesel, diesel engine, exhaust emissions
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 66
Özet
Günümüzde artan nüfus, artan fosil yakıt türevi ürünlerin tüketimi doğrultusunda ortaya çıkan fosil yakıt rezervlerinin tükeniyor olması ve fosil yakıtların kullanılması ile meydana gelen çevre kirliliğine sebep olan kirletici emisyonlar ve sera gazı etkisi canlı yaşam alanlarını olumsuz etkilemekte olup aynı zamanda küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Özellikle dizel yakıtlı motorlarda NOx ve is emisyonu parametreleri oldukça yüksek olup çevre kirliliğine en önemli etkendir. Ortaya çıkan bu durumlardan dolayı daha yaşanabilir bir çevre ve canlı yaşamını daha ön planda tutulması için yenilenebilir daha çevreci alternatif yakıt arayışları hızlanmıştır. Bu çalışmada susam yağından elde edilen biyodizelin tek silindirli dizel bir motorda alternatif yakıt olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. SY10 (%10 Susam Yağı +%90 Dizel) ,SY20 (%20 Susam Yağı+%80 Dizel) ,SY30 (%30 Susam Yağı+%70 Dizel) elde edilen bu biyodizeller sabit devirli, hava soğutmalı, dört zamanlı, tek silindirli, direkt enjeksiyonlu dizel motorda 500 – 3000 watt arasında farklı yük testleri yapılmıştır. Test sırasında CO, HC, CO2, NOx efektif verim ve özgül yakıt tüketim değerleri anlık olarak ölçülmüştür. Bu parametrelerin en ideal yakıt olarak verdiği değerler sonucu SY30 biyodizeli en verimli yakıt olarak tespit edildikten sonra içerisine 25 mg Grafenoksit ( C140H42O20) ilave edilerek aynı şekilde 500 – 3000 watt arasında CO, HC, CO2, NOx, efektif verim ve özgül yakıt tüketim değerleri tekrar incelenmiştir. Ölçülen bu değerler incelenmiş olup CO, HC, NOx parametrelerinde biyodizel oranı artıkça azalma meydana gelmekte olup CO2, özgül yakıt tüketimi, efektif verim değerlerinde artış meydana gelmektedir. SY30+25mg Grafenoksit biyodizelinde dizel yakıta oranla daha düşük HC salınımı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the increasing population, the depletion of fossil fuel reserves resulting from the consumption of increasing fossil fuel-derived products, and the pollutant emissions and greenhouse gas effect that cause environmental pollution caused by the use of fossil fuels adversely affect living spaces and also cause global warming. Especially in diesel fueled engines, NOx and soot emission parameters are quite high and they are the most important factor in environmental pollution. Due to these emerging situations, the search for renewable, more environmentally friendly alternative fuels has accelerated in order to prioritize a more livable environment and living life. In this study, the usability of biodiesel obtained from sesame oil as an alternative fuel in a single-cylinder diesel engine was investigated. These biodiesels obtained from SY10 (10% Sesame Oil + 90% Diesel), SY20 (20% Sesame Oil + 80% Diesel) and SY30 (30% Sesame Oil + 70% Diesel) are fixed speed, air cooled, four stroke, single cylinder. , different load tests were carried out between 500 – 3000 watts in a direct injection diesel engine. During the test, CO, HC, CO2, NOx effective efficiency and specific fuel consumption values were measured instantly. As a result of the values given by these parameters as the most ideal fuel, after SY30 biodiesel was determined as the most efficient fuel, 25 mg of graphenoxide (C140H42O20) was added into it and the CO, HC, CO2, NOx, effective efficiency and specific fuel consumption values between 500 – 3000 watts were re-applied. examined. These measured values have been examined and there is a decrease in CO, HC, NOx parameters as the biodiesel ratio increases, and an increase in CO2, specific fuel consumption and effective efficiency values occur. Lower HC release was observed in SY30+25mg Grapheneoxide biodiesel compared to diesel fuel.